czwartek, 29 listopada 2007

Chleb w jajku

Chleb w jajku to przysmak mojego dziecinstwa :) Przekaska dobra zarowno na sniadanie jak i kolacje. Szybka, prosta, tania i pozwala na wykorzystanie suchego pieczywa czy bialek, ktore czesto zostaja z pieczenia. Wydawalo mi sie, ze "chleb w jajku" kazdy kiedys jadl, a jednak czesto spotykam osoby, ktore nie wiedza, ze tak mozna :)


Potrzebny jest pokrojony na kanapki chleb. Moze byc kilkudniowy, podsuszony. Moga to byc tez bulki. Do tego jajka- ilosc dowolna. Sol i troche oleju.

Jajka rozmieszac, mozna dodac do nich bialka lub zoltka, ktore mamy w lodowce akurat. Posolic. Na patelni rozgrzac olej. Kazda kanapke namoczyc z obu stron w jajecznej masie i smazyc krotko, do chwili az kanapka sie zrumieni. Smacznego :)

środa, 28 listopada 2007

Czosnkowe pieczarki


Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do tradycyjnego kotleta :)


10 pieczarek sredniej wielkosci
cebula
3 zabki czosnku
kawalek masla
lyzka bulki tartej
lyzka posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz
ser zolty

Pieczarki oczyscic. Trzonki odsunac i pokroic. Cebule posiekac na drobno, zeszklic na masle, dodac czosnek przecisniety przez praske. Chwilke razem poddusic i dodac bulke tarta. Doprawic sola i pieprzem. Kapelusze pieczarek nadziewac tak przygotowanym farszem 
i wylozyc na blache lub naczynie zaroodporne.
Zapiekac w 150 stopniach przez ok 30 min. Pod koniec, na kazda pieczarke polozyc plasterek sera zoltego.

wtorek, 27 listopada 2007

Kurczak w kapuscie kiszonej

Przepis na te potrawe jest jednym z pierwszych jakie wyprobowalam po rejestracji na forum cincin. Dzieki Brid, ktora dokonala jego prezentacji, na stale zagoscil
w mojej kuchni. Znajomi dziwia sie, jak moze smakowac kiszona kapusta po zapieczeniu :) Mam nadzieje jednak, ze sie skusza bo potrawa nie dosc, ze bardzo smaczna, to jeszcze tania i szybka w przygotowaniu. Jedna z tych potraw, ktore przygotowuje sie w 5 minut, a potem z niecierpliwoscia czeka :)


Potrzeba kilka kawalkow kurczaka. Ja wykorzystuje 3 udka, ktore przyprawiam i chowam do lodowki na przynajmniej godzine. Poza tym sloik kapusty kiszonej.
Kapuste nalezy wyplukac pod biezaca woda na sitku, w przeciwnym wypadku moze byc za slona.
Naczynie zaroodporne wysmarowac dowolnym tluszczem i wylozyc kapuste. Na niej ulozyc kurczaka, ktorego trzeba skropic olejem. I tyle naszej pracy :) Zapiekamy w 180 stopniach przez min 40 min, mozna dluzej. Moj kurczak siedzi w picu ponad godzine. Podawac z ziemniakami.

niedziela, 25 listopada 2007

Pulpety w sosie pomidorowym

To chyba jedno z latwiejszych w wykonaniu dan. Potrzeba tylko cierpliwosci przy robieniu kulek miesnych :) 


Do wykonania potrzeba;
400 dag miesa mielonego (ja wykorzystalam wieprzowe)
pol cebuli
jajko
3 lyzki bulki tartej
maka
sol, pieprz
lisc laurowy
4 lyzki przecieru pomidorowego
kostka rosolowa

Mieso mielone trzeba wyrobic z pokrojona w drobna kostke cebula, bulka tarta i jajkiem po czym formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.  Kulki obtoczyc w mace i smazyc na duzym ogniu. Po usmazeniu przelozyc je do garnka, wrzucic lisc laurowy i zalac esencja z kostki rosolowej, do takiej wysokosci by mieso bylo przykryte (mozna dolac wody jezeli wywaru jest za malo). Gotowac na niewielkim ogniu przez ok 20 min, dodac przecier pomidorowy i zagescic woda rozmieszana z maka. Gotowac jeszcze przez chwile i doprawic.

sobota, 24 listopada 2007

Cytrusowo




Cytrusy kojarza mi sie z bomba witaminowa :) Czyms idealnym na pochmurne jesienne dni. A z bomba witaminowa na mysl przychodza mi przerozne koktajle owocowe.
Dzis przygotowalam koktajl, w sklad ktorego wszedl jeden cytrus, moj ulubiony- pomarancza :)
Nazwe go koktajlem trzyowocowym:)



4 pomarancze
4 banany
pol szklanki truskawek (mrozonych lub z konserwy)

Pomarancze i banany obrac ze skorki. Zmiksowac razem z truskawkami.

czwartek, 22 listopada 2007

Danie greckie

Przepis na to danie pochodzi z Grecji. Kolezanka mojej siostry przedstawila go nam po powrocie z wakacji i w ten sposob sie u nas zadomowil. Nie wiem jaka jest jego konkretna nazwa. Mozna by powiedziec, ze to makaron z pieczarkami ale nazwa "danie greckie" jakos tak oryginalniej brzmi :) 

Potrzeba niewiele. Makaron- najlepiej swiderki ale rurki tez moga byc. Ja zuzywam cale, 400g opakowanie. 250 g pieczarek, ktore nalezy pociac 
na plasterki i podsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu.
50 g smietany, ktora nalezy rozmieszac ze sproszkowana papryka ostra.
Ilosc papryki zalezy od tego jak ostra potrawe chcemy uzyskac. Im wiecej tym lepiej :) Troche sera zoltego. Makaron po ugotowaniu odcedzic na durszlaku, dodac pieczarki, 
polac smietana. Wymieszac dokladnie, mozna jeszcze doprawic.
Zetrzec ser zolty i ponownie wymieszac. Pycha :)