wtorek, 26 lutego 2008

Kotlety z kurczaka II



Kilka dni temu podawalam przepis na kotlety z kurczaka z serem zoltym. Moje ulubione :) Istnieje jednak kilka wersji kotlecikow. Dzis na obiad serwowalam je z pieczarkami. Polecam bo danie do przygotowania w piec minut, plus czas konieczny na wysmazenie.



Skladniki;
2 piersi z kurczaka
10 dkg pieczarek
2 lyzki maki
2 jaja
pol duzej cebuli
sol, pieprz



Filety pokroic w kostke, pieczarki posiekac w male plasterki, cebule w drobna kostke. Wymieszac razem wszystkie skladniki, doprawic.
Na patelnie nakladac lyzka jak placki ziemniaczane i smazyc na rumiano z obu stron.

sobota, 23 lutego 2008

Muffinki czekoladowe z rumem



 

Z okazji czekoladowego weekendu postanowilam przygotowac cos z  przepisow zachomikowanych w folderach- do wyprobowania.
Na pierwszy ogien poszly myffinki czekoladowe z rumem.


Skladniki:
2 szkl maki pszennej
1/3 szkl brazowego cukru
2/3 szkl cukru krysztalu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
szczypta soli
2 lyzki gorzkiego kakao
1 lyzeczka kawy
2 jaja
1/2 kostki masla
2/3 szkl mleka
lyzka rumu



Najpierw nalezy roztopic i schlodzic maslo. Kawe zaparzyc w lyzce wrzatku.
Wymieszac make z brazowym cukrem, z cukrem krysztalem, proszkiem do pieczenia, sodam kakao oraz szczypta soli. W osobnym naczyniu
wymieszac jaja, mleko, kawe, rozpuszczone maslo i rum. Polaczyc skladniki suche z mokrymi.
Piec ok 20 min w 170 st.

poniedziałek, 18 lutego 2008

Placki z fileta

To jedno z moich ulubionych dan. Przepis mam od mamy

Skladiki;

2 filety z kurczaka
1 jajo
3 lyzki maki
3 lyzki majonezy
kawalek sera
przyprawy


Filety skroic w kostke, dodac do nich make, jajo, majonez. Ser zolty zetrzec na tarce o duzych oczkach i dodac do pozostalych skladnikow (ja dodaje srednio 4 lyzki). Doprawic sola, pieprzem. Mozna dodac czosnku, natki pietruszki. Na patelni formowac kotleciki i smazyc na rumiano z obu stron.

poniedziałek, 11 lutego 2008

Cynamonowe zawijance

Przecudne- zdaniem mojej drugiej Polowy. Po raz pierwszy zetknelam sie z nimi na forum cincin.
Przepis przedstawila Bajaderka. Za pierwszym razem popelnilam kilka bledow. Miedzy innymi pieklam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia a jednak lepiej piec je na blasze wysmarowane margaryna i oproszona maka. Polecam bo sa naprawde pyszne :)


Przepis;
1 szklanka mleka
2 jaja
1/2 szklanki cukru
5 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

Nadzienie:

2 lyzki roztopionego masla, 1/2 szklanki, cukru2 lyzki cynamonu

Mleko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze rozmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki, zalac szklanka mleka, wymieszac i zostawic na kilka minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, ciasto, zostawic do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach ok. 40 x 25cm, na ktorym rozprowadzic rozpuszczone maslo i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, delkatnie pokroic, i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200 st.C. Zawijance mozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

wtorek, 5 lutego 2008

Muffinki podwojnie czekoladowe

Muffinki wkradly sie do naszych kuchni w ubieglym roku, a moze i juz wczesniej. Ja dopiero w ubiegly weekend wyposazylam sie w forme i wczoraj zabralam sie za pichcenie. Jako pierwsze postanowilam wykonac muffinki podwojnie czekoladowe, ktorych przepis podala Imp_act na forum cin cin. Przyznam, ze spodziewalam sie bardziej skomplikowanej produkcji :)


Z podanych porcji wychodzi ponoc 12 muffinek, u mnie bylo ich 16, mimo, ze foremki mam wysokie.
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
165 g cukru
2 luzeczki cukru waniliowego
140 g margaryny
2 jajka
170 ml mleka
150 g mlecznej czekolady


Laczymy suche skladniki z suchymi, mokre z mokrymi (maslo nalezy roztopic i schlodzic), siekamy czekolade w kosteczki. Nastepnie mieszamy skladniki suche z mokrymi a potem z czekolada. Pieklam ok. 50 min. w temp. 200 stopni. W oryginalnym przepisie zapisane jest by piec ok 30 min ale wszystko zalezy jaki sie ma piekranik.