wtorek, 30 września 2008

Tarta jablkowa


W broszurce dolaczonej do magazynu "Olive" Zatytuowanej "30 recipes from around the world" w dziale z kuchnia francuska znalazlam przepis na tarte jablkowa. Przepis bardzo prosty, ciasto bardzo smaczne. A ze to jeden z ekspresowych posilkow- bede wykonywac czesto. Proporcje zmienilam.

Skladniki;

opakowanie ciasta francuskiego (500g)

2 jablka

Na krem migdalowy

20 g masla

20 g cukru pudru

20 g maki

20 g platkow migdalowych

1 jajko

Wykonanie;

Piekarnik nagrzac do 200C. Ciasto rozwalkowac i podzielic na mniejsze czesci. Umiescic na pergaminie i chlodzic w lodowce przez 20 min.

Przygotowac krem migdalowy roztopic maslo, schlodzic i wymieszac z cukrem pudrem, maka, jajem i migdalami. Masa posmarowac kazdy element ciasta. Jablka pokroic w bardzo cienkie plasterki, ktore nastepnie ukladac na kawalkach ciasta. Piec ok 15 min pod przykryciem warstwy pergaminu. Po tym czasie papier usunac i piec kolejne 20 min.

sobota, 27 września 2008

Tarta serowa

Za tarte zabieralam sie dlugo. W koncu wypatrzylam smakowity przepis i zakupilam foremke. Receptur widzialam wiele ale na pierwszy ogien poszla tarta serowa z przepisu znalezionego w miesieczniku "Moje gotowanie" (nr sierpniowy tego roku). Dodam, ze jedynie nadzienie wykonalam z przepisu, sam spod upieklam z przepisu zaproponowanego przez uzytkownika forum Cin Cin o nicku Dziad (z ksiazki z serii Le Cordon Bleu - Torten & Feingebäck). Ponizej podam skladniki na ciasto, ktorego nie bylam w stanie wykonac, moze komus z Was sie uda :)

Skladniki na ciastoz magazynu "MG";

1 i 1/4 maki

15 dag masla 

7 lyzek cukru pudru

oltko ugotowane na twardo

szczypta soli

(Jak z tego zagniesc jednolite ciasto?)

Skladniki na ciasto;

200g maki pszennej 
sowita szczypta soli 
sowita szczypta cukru 
100g schlodzonego masla 
1 jajko lekko roztrzepane 
1-2 krople aromatu waniliowego 
2-3 lyzki wody

Skladniki na mase;

50 dag moreli

75 dag mielonego bialego sera

6 jajek

2 lyzki masla

szklanka cukru pudru

2 lyzki maki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Wykonanie;

Make, cukier i sol przesiac do duzej miski. Maslo pokroic w 1 cm kostke, wrzucic do miski z maka. Zrobic z tego kruszonke. Uformowac dolek, wlac do niego wanilie, jajo roztrzepane i wymieszane z woda. Za pomoca szerokiego noza zagniesc ciasto. Gdyby sie jeszcze kleilo, dodac troche maki. 
Wyrzucic na omaczana, zimna powierzchnie, uformowac kule, lekko splaszczyc, zawinac w folie spozywcza i na 20min. wstawic do lodowki. Po tym czasie wylepic forme do tarty ciastem.
Morele umyc, usunac pestki. Ser zmiksowac z maslem, zoltkami, polowa cukru i maka ziemniaczana. Bialka ubic z reszta cukru, polaczyc z serem. Mase serowa rozsmarowac na spodzie z kruchego ciasta, na niej ulozyc polowki moreli skorka do dolu. Piec ok 1 godziny w temp. 190C. Oproszyc cukrem pudrem.

Mam mala foremke i z podanych porcji upieklam dwie tarty. Jedna poszla w Dobre Rece :D

piątek, 26 września 2008

Roladki drobiowe

Roladki przygotowuje stosunkwo czesto gdyz jest to jedno z tych dan, ktore potrzebuje chwili do przygotowania a potem "robia sie same" w piecu.

Skladniki;

4 filety z piersi kurczaka, indyka;

8 plastrow sera zoltego

200g pieczarek

pieprz, sol, papryka ostra

maka

tluszcz do smazenia

300ml bulionu drobiowego

lyzka przecieru pomidorowego

Wykonanie;

Piersi rozbic, przyprawic. Pieczarki obsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu. Na kazdego fileta klasc plaster sera i lyzke pieczarek, zawinac w roladke. Mieso ukladac w naczyniu zaroodpornym laczeniem do spodu. Na kazda roladke polozyc plaster sera i zalac bulionem rozrobionym z przecierem i maka. Piec w pikarniku nagrzanym do 180C ok 40 min.

wtorek, 23 września 2008

Muffiny hawajskie


Lubie piec muffiny. Maly naklad pracy nagrodzony swietnym smakiem. Setki wariacji i mozliwosci. Na sniadanie, podwieczorek, kolacje czy deser. Znikaja w  szybkim czasie. Ten przepis pochodzi z miesiecznika "Kuchnia". Nie uzylam szafranu z powodu jego braku. Mimo to wiem, ze bede je robic czesciej.

Skladniki;

2 jaja,

50g masla,

200ml mleka,

8 plastrow ananasa z puszki,

400g maki,

80g cukru,

2 lyzki wiorkow kokosowych,

1 lyzeczka proszku do pieczenia,

szczypta szafranu,

Przygotowanie;

Jajka rozklocic, maslo stopic i wystudzic. Polaczyc mleko z jajkami i maslem. Plastry ananasa skroic w kostke. W misce wymieszac suche skladniki- make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, cukier. Dodac do nich mokre skladniki, dokladnie wymieszac. Jesli masa bedzie zbyt sucha dodac mleka. Dodac ananasy i przelozyc ciasto do foremek wylozonych papilotkami. Wypelniamy je do 3/4 wysokosci. Muffiny posypac szafranem i piec 20 min w temp 220C.

Pieczone warzywa


Skladniki;

4 ziemniaki

1/2 slodkiego ziemniaka

1 marchewka

1 maly seler

4 zaki czosnku

1/2 cebuli

3 lyzki oliwy

1 lyzka kopru

sol, pieprz

Wykonanie;

Warzywa oczyscic, obrac, skroic w kawalki. Dodac do nich oliwe, przyprawy oraz koper. Wymieszac i wysypac do naczynia zaroodpornego. Piec ok 50 min az sie zrumienia, w miedzyczasie kilkukrtnie zamieszac.

piątek, 19 września 2008

Chleb serowo cebulowy

Postanowilam upiec chleb. Nie dlatego, ze w sklepach maly wybor, choc tez. Na regalach znalzezc mozna kilka gatunkow chleba, takze polskiego, o ile szczescie dopisze. Nie dlatego, ze chleb sklepowy nie smakuj mi. Choc nie moge napisac, ze smakuje. Smakuje kazdy tak samo. Drobne dodatki jak ziarna czy orzechy nie robia wielkiej roznicy. Tutejsze pieczywo przypomina mi smakiem papier.
Moje natchnienie do upieczenia bochenka pojawilo sie w momencie gdy nastala jesien. Gdy pragnie sie czegos cieplego- kubka czekolady, kawalka koca. W tym roku na mysl o cieple przed moimi oczami staje chleb. Jako, ze nigdy wczesniej nie zabieralam sie za pieczywo, chcialam wybrac prosty przepis. Zasugerowalam sie serowo cebulowym z blogu White Plate.


Skladniki;
500 g mąki
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
150 ml wody
180 ml mleka
100 g twardego sera żółtego (najlepiej cheddar lub gruyere), startego na tarce
1/2 łyżeczki soli


Wykonanie;
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Poddusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Suche składniki wymieszać w misce, następnie dodać 3/4 sera i cebuli. Dodać wodę i mleko, oliwę i drożdże (jeśli używamy świeżych drożdży, należy je rozrobić w małej ilości mleka i wtedy dodać do pozostałych składników) i zagnieśc ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne, nie może być ani twarde ani zbyt klejące - w razie potrzeby należy dodać łyżkę płynu lub mąki.
Uformować kulę, posmarować ją oliwą lub olejem i przykryć folią. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Z wyrośnietego ciasta uformować 12 małych bułeczek.
Keksówkę o długosci 30 cm, wysmarować masłem lub oliwą i układać w niej bułeczki jedna na drugą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wierzch chleba posypać pozostałym serem i cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C.
Piec ok. 40 minut, do czasu aż wierzch się zarumieni.

czwartek, 18 września 2008

Pulpeciki w ostrym sosie


Pulpeciki to jedna ze smaczniejszych potraw, ktore mozemy przygotowac z miesa mielonego. Mozna je przyrzadzic na wiele sposobow co sprawia, ze nie sposob sie nimi znudzic. Dzis wykonalam je w ostrym sosie, z przepisu znalezionego w sierpniowym numerze miesiecznika "Moje gotowanie".


Skladniki;
czerstwa bulka,
2 cebule,
2 zabki czosnku,
2 jajka,
1.2 kg mielonej wolowiny,
lyzeczka suszonego oregano,
40 dag pomidorow z puszki,
1.2 lyzeczki platkow suszonego chili,
2 lyzeczki cukru,
2 listki laurowe,
40 dag fasolki w puszce,
po straczku ostrej papryczki czerwonej i zielonej,
4 gotowe tortille
olej do smazenia,
sol, pieprz cayenne


Wykonanie;
Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Bulke namoczyc, odcisnac. Wymieszac z polowa czosnku i cebuli. Dodac mieso, jajka, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dokladnie wyrobic na gladka mase i uformowac pupleciki.
Na patelni rozgrzac olej. Pulpeciki usmazyc na duzym ogniu, wyjac.
Papryczki umyc, oczyscic, pokroic w kostke. Fasolke osaczyc z zalewy. Resztke czosnku i cebuli zeszklic na tluszczu ze smazenia miesa. Dodac papryczki, platki chili i eukier. Chwile smazyc, dodac listki laurwe, pomidory, fasolke. Zagotowac. Do sosu wlozyc pulpety. Podawac z paseczkami podpieczonej tortilli.

wtorek, 9 września 2008

Jezyny z kruszonka

Czyli tak zwany crumble z owocami. Ja wybralam obecne akurat jezyny. Dobry pomysl na pozywne sniadanie czy podwieczorek.


Skladniki;
250 g jezyn
pol szklanki mieszanki ziaren (slonecznik, sezam itd) oraz platkow owsianych
40 g masla
30 g maki
30 g brazowego cukru
15 g maki kukurydzianej
20 g cukru waniliowego


Przygotowanie;
Maslo rozpuscic. Platki i ziarna slonecznika (napisalam o polowie szklanki- proporcje dowolne) wymieszac z maka i cukrem brazowym. Jezyny wymieszac z cukrem waniliowym, przelozyc do ramekinow i oproszyc maka kukurydziana oraz cukrem waniliowym- zamieszac. Maslo wymieszac z mieszanka platkow i maki, pokryc jezyny powstala masa. Piec ok 25 min w 200 C.

Kurczak w ciescie francuskim

Sa takie przepisy po wyprobowaniu ktorych mysle- swietne, bede robic czesciej. I ten wlasnie do nich nalezy. Bede przygotowywac i namawiac do tego innych. Ciasto francuskie nadaje zwyklemu filetowi niepowtarzalny, delikatny smak. A pod ciastem mozna ukryc farsz na jaki tylko pozwoli nam wyobraznia. Przepis wypatrzylam na forum cin cin, zastosowalam farsz inny od zaproponowanego.


Skladniki;
4 filety
dwa platy ciasta francuskiego 16x25 (uzylam gotowego ciasta z marketu, pakowanego w rozwalkowane juz kawalki- zuzylam oba)
200 g pieczarek
3 zabki czosnku
ser zolty
pieprz, sol, papryka ostra
jajo


Wykonanie;
Ciasto rozmrozic, oba platy podzielic na dwa kawalki rownej wielkosci. Pieczarki obrac i obsmazyc z czosnkiem przecisnietym przez praske. Fileta przyprawic sola, pieprzem i papryka (innymi dowolnymi przyprawami). Na srodku kazdego z kawalkow ciasta ulozyc fileta, boki naciac od zewnatrz w kierunku fileta na paski o szerokosci 1.5 cm. Fileta pokryc pieczarkami i posypujemy startym serem. Ciasto smarujemy rozbeltanym jajkiem i przeplatamy na zmiane tak by pokryc nimi fileta (nie zakrywac szczelnie gdy para musi miec dostep). Jajkiem posmarowac takze wierzch ciasta. Zapiekac ok 25 min w 200C.

wtorek, 2 września 2008

Owoce zapiekane pod waniliowa kolderka


Wczoraj spacerujac po praku moglam zaobserwowac dojrzale juz czernice. Dla wielu osob to nieznana nazwa ale od dziecinstwa mam wpojone, ze owoce lesne to wlasnie czernice. Widok mnie ucieszyl gdyz je uwielbiam i myslalam, ze w czasie tak deszczowych dni jak ostatnio nie bede mogla sie tymi owocami nacieszyc. Mila niespodzianka :) Ich widok wprawil mnie w mily nastroj tez z innego powodu. Otoz mam w notesie zanotowanych wiele przepisow do wyprobowania. Miedzy innymi receptura Liski z blogu White Plate na owoce zapiekane pod waniliowa kolderka, z wykonaniem ktorej czekalam wlasnie na moje kochane czernice. Deser przygotowalam poznym wieczorem, juz ok 22 bylo ale lubie takie wieczorne krzatanie sie po kuchni. Rano przy kawie moglam rozkoszowac sie smakiem.



Skladniki;
500 ml śmietany 36%
1.3 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
owoce jagodowe (maliny, porzeczki, jagody-ja wykorzystalam owoce lesne)



Wykonanie;
Wsypać owoce do 6 zaroodpornych miseczek. Podgrzac smietane, zdjac ja z palnika gdy zacznie sie gotowac. Zoltka z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzec na kogel mogel. Do powstalej masy powoli wlac smietane i delikatnie uderzyc dnem naczynia o blat (by pozbyc sie pecherzykow powietrza). Rozdzielic mase pomiedzy foremki z owocami. Piec ok 20-30 min w 170 C. Przed podaniem ostudzic lub schlodzic w lodowce.