niedziela, 30 listopada 2008

Pralinki z owocami

Doskonale pamietam ubiegloroczny cytrusowy weekend :) To byla pierwsza kulinarna impreza, w ktorej wzielam udzial. W cytrusowej chwilce, organizowanej przez Tatter, tez postanowilam uczystniczyc i chcialam znalezc przepis na cos slodkiego z nuta cytrusowa, jednoczesnie latwego, przyjemnego i szybkiego w wykonaniu. Zachwycily mnie pralinki z suszonych owocow zaprezentowane w swiatecznym magazynie "Slodkie Boze Narodzenie" pod patronatem "Dobrych rad". To byl dobry wybor! Dodam tylko, ze zalecano uzycie polewy z mlecznej czekolady do zanurzenia w niej spodow pralinek, czego ja nie uczynilam.

Skladniki;

100g mieszanych suszonych owocow (np. moreli, rodzynek, sliwek)

5 lyzek soku jablkowego

5 lyzek platkow owsianych

50g slupkow migdalow

1 lyzeczka brazowego cukru

1 cytryna

1 zoltko

2 lyzki miodu

szczypta soli

50g zmielonych migdalow

20 g cukru pudru

Wykonanie;

Suszone owoce pokroic w mala kostke, zalac sokiem jablkowym i moczyc minimum 60 min. Platki owsiane i slupki migdalow wlozyc na patelnie, posypac cukrem i mieszajac prazyc na malym ogniu. Nastepnie przelozyc na talerz do wystygniecia. Cytryne sparzyc i osuszyc. Najpierw zetrzec z niej skorke, a nastepnie wycisnac sok. Zoltko wymieszac z miodem, sola, sokiem i skorka z cytryny. Dodac do owocow w soku jablkowym z uprazonymi ze slupkami migdalow platkami owsianymi i zmielonymi migdalami, calosc dokladnie wymieszac. Piekarnik nagrzac do 180C. Z pomoca dwoch lyzek nakladac niewielkie porcje masy i rozkladac w pewnej odleglosci od siebie na wylozonych pergaminem blachach. Piec 6-8 min na srodkowej polce piekarnika.

czwartek, 27 listopada 2008

Muffinki melonowe

Natchnieniem do ich upieczenia byl pokaznej wielkosci melon, lezacy bezczynnie na blacie kuchennym. Sugerowalam sie przepisem na babeczki z blogu The Dessert Noork. Na ok 30 min przed przygotowaniem nalezy wszystkie skladniki pozostawic na blacie by nabraly tzw. temp. pokojowej.

Skladniki na 10 muffin;

3/4 szklanki maki

3/4 lyzeczki proszku do pieczenia

55 g masla

1/4 szklanki cukru

1 jajo

1 lyzeczka cukru waniliowego

1/4 szklanki mleka

1/4 lyzeczki ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki puree z melona

Przygotowanie;

Maslo utrzec na kremowa mase, dodac cukier, cukier waniliowy i dokladnie zmiksowac.  Wbic jajo i nadal ucierajac wlac melko. W oddzielnym naczyniu zmieszac  pozostale suche skladniki a nastepnie polaczyc z nimi maslana miksture i wymieszac z melonowym puree. Ciasto przelac do formy muffinkowej i piec ok 25 min w 180 C.

środa, 26 listopada 2008

Faworki z piersi indyka

Przepis zalazlam w zbiorach mojej tesciowej. Swistek papieru wyrwany z gazety, schowany byl pomiedzy kartkami ksiazki. Niestety swistek ten nie byl opisany i nie mam pojecia z jakiego pisma, z ktorego roku i jakiego autora jest przepis. 

Skladniki;

600g filetow piersi z indyka

2 lyzki soku z cytryny

lyzeczka soli czosnkowej

1/4 lyzeczki curry

1/4 lyzeczki mielonego imbiru

1/4 lyzeczki mielonego pieprzu

2 jaja

Lyzka wody mineralnej gazowanej

3 lyzki bulki tartej

3 lyzki posiekanych orzechow

olej do smazenia

Umyte i osuszone filety kroimy na cienkie dlugie prostokaty. Posypujemy przypawami, skrapiamy sokiem z cytryny, ukladamy na talerzu, przykrywamy i na godzine wstawiamy do lodowki. Kiedy mieso przejdzie przyprawami wyjmujemy je, na srodku kazego postokata robimy naciecie i przekladamy tak jak faworki. Jajka roztrzepujemy z lyzka wody gazowanej, bulke tarta mieszamy z orzechami. Obtaczamy kawalki filetow w jajku, bulce i smazymy na rozgrzanym oleju.

czwartek, 20 listopada 2008

Miodowo czosnkowe filety

Pomyslalam dzis, ze czas wyszukac jakas ciekawa marynate do kurczaka i zaczynajac poszukiwania na forum Cn Cin natrafilam na przepis Pauli na miodowo- czosnkowe nozki z grilla. Postanowilam wiec wrzucic na ruszt patelniany filety zamiast nozek. Oj zachwycal sie moj mezczyzna i prosil o jeszcze :)

Skladiki;

6 fletow z kurczaka 
1 lyzeczka soli 
1 lyzeczka pieprzu 
0,5 szkl miodu 
1/3 szkl czosnku rozgniecionego 
1 lyzka sosu ostrego ( moze byc chilli lub z innnych papryczek)

Przygotowanie;

Skladniki marynaty wymieszac po czym zalewa posmarowac mieso. Wylozyc filety na grilla i piec do zrumienienia, w miedzyczasie sarowac marynata.

Po zakupach w antykwariacie


Dwie nowe pozycje ksiazkowe w mojej kulinarnej biblioteczce; "Kuchnia Regionalna wczoraj i dzis" Biruty Markuzy-Bienieckiej, Jana Piotra Dekowskiego oraz "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Obie zakupione w antykwariacie. Pierwsza wydana przez wyd. Interpress w 1983r, druga natomiast przez wyd. Watra w 1976r. Dzeki nim mam zamiar poznac choc troche kuchnie naszych przodkow oraz jej zroznicowanie, kulture i obrzedy towarzyszace posilkom w poszczegolnych czesciach Polski. Juz teraz zainteresowana jestem kilkoma receturami m.in na malopolskie obwarzanki ziemniaczane i szczupaka po mazursku. Jak sie okazuje juz kiedys znano przysmak, ktory ja przedstawilam jako onion rings czyli cebula w ciescie podawana przez warszawiakow w sosie grzybowym. Mam nadzieje te opcje rowniez wykorzystac. Ciekawa jestem swoich nowych idei po dokladnej lekturze ksiazek.



środa, 19 listopada 2008

Muffiny z biala czekolada i zurawinami


Wypatrzone w grudniowym magazynie "Fresh". A poniewaz w moich spizarnianych zapasach posiadalam otwarte juz opakowanie zurawin, postanowilam upiec te muffinki. Bardzo bardzo slodkie :) Mnie to odpowiada ale dla wielbicieli mniej slodkich wypiekow polecam zmniejszyc ilosc dodanej czekolady.

Skladniki;

250g maki ze srodkiem spulchaniajacym

1 lyzeczka sody

150 g cukru

85 g masla rozpuszczonego i schlodzonego

2 jajka- roztrzepane

200 ml mleka

75 g suszonych zurawin

110 g bialej czekolady polamanej na kawalki

2 lyzki cukru demerara (lub zwyklego brazowego cukru)

Przygotowanie;

Na wstepie dodam, ze make ze srodkiem spulchniajacym mozna przygotowac samodzielnie; szklanke zwyklej maki wymieszac z 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 lyzeczki soli.

Piekarnik nagrzac do 200C. Foremke na muffinki wylozyc papilotkami. Przesiac make, sode, dodac cukier. W oddzielnym naczyniu wymieszac roztopione maslo, jaja i mleko. Polaczyc skladniki suche z mokrymi, dodac zurawiny, zamieszac. Lyzke masy przelac do formy muffinkowej, wlozyc kawalek czekolady i zalac druga lyzka ciasta. Wypelnic tak wszystkie foremki. Kazda czesc ciasta posypac brazowym cukrem. Piec ok 15-20 min az babeczki sie zrumienia. Po wyjeciu z piekarnika pozostawic forme na 5 min do schlodzenia po czym wylozyc muffiny na metalowa podstawke.