czwartek, 25 grudnia 2008

Sernik na piernikowym spodzie

Nie przepadalam nigdy za sernikami. Polubilam je dopiero gdy skosztowalam sernikobrownies i innych ciast wyrabianych z uzyciem kremowego serka a nie tradycyjnego twarogu. Przepis pochodzi od Liski z bloga White Plate. Podaje oryginalny, ja jednak zwiekszylam ilosc skorki pomaranczowej i budyn zastapilam tutejszym custardem, przez co moj sernik jest bardziej pomaranczowy niz bialy. Mimo zdziwienia i niepewnosci niektorych osob- polecam serki kremowe (cream cheese) do wyrobu sernikow. Znakomicie nadaje sie Philadelphia jak i zwykly lidlowski serek kanapkowy.

Skladniki;

Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zycze wszystkim radosci i spokoju w te Swieta. 

piątek, 19 grudnia 2008

Tarta z golden syrup

Chcialam upiec tarte. Z serem. Na spodzie innym niz typowe kruche ciasto. Wymyslilam wiec, ze gleaming maple cheesecake z najnowszej ksiazki "Nigella Christmas" przerobie na tarte. Padlo akurat na ten przepis poniewaz sernik Nigelli wygladal pieknie i lekko. Spod wykonalam weglug przepisu autorki, skladniki masy serowej troszke przerobilam nie tylko w proporcjach. Skutkiem mojej pracy byla tarta tak lekka, ze az rozplywajaca sie w podniebieniu. W zyciu takiej nie jadlam, nieskromnie powiem. W poscie tym napisze jednak tez o skladnikach Nigelli, moze zechcecie wykonac sernik wedlug jej receptury.

Baza;

8 herbatnikow digestive

75 g polowek orzechow pecan

75 g miekkiego masla

Wierzch;

2x 200g kremowego serka

50 g cukru

2 lyzeczki maki kukurydzianej

100 ml golden syrup (Nigella zaleca 125 ml syropu klonowego, poleca tez polanie syropem sernik tuz przed podaniem)

2 jaja (u autorki 4)

(1/2 lyzeczki octu jablkowego lub soku z cytryny)

Piekarnik nagrzac do 170C. Herbatniki rozdrobnic, dodac orzechy i zmiksowac tak by uzyskac konsystencje bulki tartej. Dodac maslo i utrzec razem. W foremce uformowac mase tak by uzyskac spod rownomiernej grubosci. Wlozyc do lodowki na czas przygotowania masy serowej. W czystym naczyniu umiescic serek, dodac make kukurydziana, cukier i golden syrup. Ucierac mikserem wbijajac jaja. Po uzyskaniu gladkiej masy przelac zawartosc na herbatnikowy spod. Piec ok 70 min.

poniedziałek, 15 grudnia 2008

"Nigella Christmas"

Chcialam napisac  co  mysle o tej ksiazce, ze Nigella jak zwykle zachwyca pomyslami.  Mysle jednak, ze Jej wielbicielom nie trzeba polecac nowego wydaia. Dodam tylko, ze przepisy zawarte w ksiazce znakomicie sprawdza sie nie tylko w czasie swiatecznym. 

Mikolaju- dziekuje :)


sobota, 13 grudnia 2008

Croissant pudding

Pudding z croissantow podziwialam w roznych ksiazkach i w koncu postanowilam sie za niego zabrac. Zrezygnowalam z wszelakich dodatkow jak czekolada i rodzynki, sugerowalam sie jednak przepisem ze strony www.taste.com.au, wyszedl bardzo slodki i pewno kolejnym razem pokusze sie na inny wariant- a tych jest wiele. Jestem wielbicielem slodkosci ale angielskie i irlandzkie slodycze, moim zdaniem sa przeslodzone.

Skladniki;

2 croissanty (kilkudniowe) pokrojone na 2 cm kawalki,

4 jaja

300 ml smietany 12%

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

1 lyzka cukru pudru

Wykonanie;

Natluscic naczynie zaroodporne i umiescic w nim croissanty. W osobnym naczyniu wymieszac jaja, smietane, mleko i cukier. Wylac na croissanty, przykryc i odstawic na godzine. Piec w 180C ok 45 min (uzylam termoobiegu i czas pieczenia skrocilam do 25 min). Po wyjeciu z piekarnika posypac cukrem pudrem. Podawac cieple.

Kurczak z sosem zbojnickim

Na ten przepis natknelam sie juz kilka razy. Wczoraj ednak zupelnie nie mialam pomyslu co na obiad... Mialam tylko kilka filetow i chcialAm cos z nich przygotowac. Wertujac propozycje Cinek dotarlam i do tego przepisu. Pomyslalam- idealny! W przygotowaniu sugerowalam sie przepisem Malej Mi, jednak sama wprowadzilam kilka zmian glownie w proporcjach.

Skladniki na marynate do kurczaka: 

4 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki papryki słodkiej
1.5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
szczypta bazylii
lyzeczka ostrej papryki

Przygotowanie;

4 filety z piersi kurczaka lekko rozbic i marynować ok. 30 min.

Skladniki na sos;
cebula
papryka czerwona
6 duzych pieczarek 
1/2 szklanki keczupu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
100 ml wody
1 łyżecza majeranku
szczypta bazylii
szczypta słodkiej papryki
4 zabki czosnku
Szczypta zmielonego czarnego pieprzu   
3 łyżki oleju
kawalk masła

Przygotowanie; 
Olej rozgrzac z kawałkiem masła, zeszklić drobno posiekana cebule z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać sos sojowy, keczup i musztarde, zamieszać. Dodać papryke słodka, czosnek i pieprz.  Do sosu wrzucic pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki skrojone w plasterki.Mięso piec na grillu (patelni grillowej), podawac z sosem.

piątek, 12 grudnia 2008

Uber Amazing Blog!

Zaskoczyla mnie dzis Mi z blogu Passionfruit, ktora przyznala mi nagrode Uber Amazing Blog. Jest mi bardzo milo a jednoczesnie zastanawiam sie komu ja te nagrode moge przyznac. Kazdego dnia zagladam na rozne blogi, zwykle kulinarne ale i nie tylko. Podziwiam zdjecia, slowa i mysli. Czerpie inspiracje i chec do dalszego poszukiwania smakowitosci. Poza tym przegladanie blogow, zwlaszcza kulinarnych relaksuje mnie i wycisza. Chetnie przyznalabym UAB kilku blogom, niestety ktos mnie juz uprzedzil. Na szczescie jest jeszcze kilka drzwi, do ktorych moge zapukac i zrobie to z przyjemnoscia :D

Oto zasady nominacji:

Uber Amazing Blog jest przyznawana osobom które:
inspirują Ciebie;
przedstawiają zdumiewające, niesamowite informacje;
mają dużo do poczytania;
zawierają zdumiewające projekty;
są jakieś inne powody, dla których sądzisz, że są niesamowite. 

Zasady przyznawania tego wyróżnienia są następujące:
należy umieścić logo na swoim blogu;
należy wyznaczyć przynajmniej 5 blogów (może być więcej), które są dla Ciebie Uber Amazing (Super Zdumiewające)
należy powiadomić wyróżnionych, że otrzymali nagrodę Uber Amazing blog, przez wpisanie komentarza na ich blogach;
podać link do bloga i osoby, która otrzymała nagrodę-wyróżnienie od Ciebie.

Oto moje wyroznienia;

1. Moja kuchnia nad atlantykiem, za fantastyczne zdjecia iza to, ze na tym blogu chce sie po postu byc.

2. Na miotle, za przyjemnosc ogladania i czerpania inspiracji.

3. Agnieszak, za niesamowite opowiesci i relacje z zycia w Irlandii. Wiele zdumiewajacych historii, w ktore ciezko uwierzyc ale zyje tu i wiem, ze sa prawdziwe.

4. Chwile uchwycone, za pasjonujace fotografie, ktore pozwalaja wyobrazac sobie nie tylko to, co autorka chciala nimi przekazac.

5. Caritka, za ciekawe propozycje kulinarne

Pozdrawiam wszystkich pozostalych blogujacych.

czwartek, 11 grudnia 2008

Choc chip chilli

Nie tlumacze nazwy, pochodzi ona z najnowszej ksiazki Nigelli "Nigella Christmas". To piewszy przepis, z tej wlasnie pozycji, ktory postanowilam wyprobowac. Warto bylo, chocby dla komentarza mojego meza; "Ale to dobre" :) Nigella przedstawia skladniki na danie dla 12 osob, ja je zmienilam gdyz nie mam potrzeby gotowac tak wiele. Jesli sobie zazyczycie napisze dokladne proporcje Nigelli.

Skladniki;

200g kielbasy chorizo

0.7 kg wolowiny

1 cebula

3 zabki czosnku

1/2 papyczki chilli

1 nasiono kardamonu (zmielone)

lyzeczka kminku 

1/2 lyzeczki mielonej kolendry

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

1/2 lyzeczki suszonego chilli

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 puszka (400g) czerwonej fasoli, osaczonej z zalewy

1 puszka miazgi pomidorowej

20g pokruszonej czekolady

Posiekac cebule, czosnek, chilli i zeszklic w naczyniu zaroodpornym na lyzce oleju. Dodac kardamon, kminek, kolendre i cynamon, zamieszac. Chorizo pokroic w cienkie plasterki a wolowine w kostke i wrzucic do naczynia. Dusic do czasu az mieso bedzie brazowe. Przecier pomidorowy, keczup, fasolke i pomidory wymieszac, dolac wode i przelac do miesa. Gdy sie zagotuje posypac wiorkami czekoady, zamieszac. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 150C i zapiekac pod przykryciem ok 2.5 godziny.

środa, 10 grudnia 2008

Pierniczki jak z Kopernika


Zabieralam sie za nie dosc dlugo, musze przyznac i im blizej swiat tym wiecej sytuacji powodujacych brak czasu. W koncu jednak nastapila chwila, gdy zarobilam miekutkie elastyczne ciasto, wykroilam foremkami ksztalty i upieklam. Pierniki sa z przepisu Nutinki. Ciasto zrobilam z podwojnej porcji. 

Sladniki;

2 szkl maki pszennej

1 jajo

3/4 szkl cukru pudru

czubata lyzka miodu

1.5 lyzeczki przyprawy do piernka

1 lyzeczka sody oczyszczonej

2.5 dag drozdzy swiezych (7 g suchych)

2.5 dag miekkiego masla
Wykonanie;

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. 
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. 
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.