środa, 28 stycznia 2009

Field mushrooms stuffed with Welsh rarebit

W angielskich restauracjach bardzo popularna przystawka. Przepis znalazlam w listopadowym magazynie "Olive".
Skladniki;
4 duze pieczarki
oliwa z oliwy
170g sera mature cheddar
1 lyzeczka musztardy
2 lyzki piwa
kilka kropel sosu worcestershire
1 bialko

Wykonanie;
Pieczarki oczyscic, wysmarowac wnetrze oliwa i ulozyc na blasze. Wymieszac ser, musztarde, piwo, sos worcestershire i bialko. Roprowadzic miksure na pieczarkach. Piec w 180 C do czasu az ser sie rozpusci i powierzchnia bedzie zlocista.

niedziela, 25 stycznia 2009

Bree's blueberry muffins


Dzis, wiekszosc blogowych wpisow dotyczy muffinek wlasnie. Dzieje sie tak za sprawa Muffinkowej Soboty zorganizowanej przez Hanne na blogu Same dobre rzeczy. Z przyjemnoscia postanowilam przylaczyc sie do tej akcji. Nie tylko z powodu mojego uwielbienia dla samych muffinek ale i z powodu iz dniem ich wypieku autorka ustanowila sobote. Uwielbiam ten dzien tygodnia. Moge spokojnie, bez biegu i konkretnego planu spedzic ten dzien. Mozemy usiasc z mezem na kanapie i raczyc sie do woli kawa. Zwykle tez On przygotowuje poranne sniadanie. Nikt procz naszej coreczki nas nie pospiesza :) A poniewaz, jak napisalam, w sobote nie trzymam sie specjalnego planu- muffinki upieklam tuz przed 23 :D W chwili natchnienia. Buleczki, ktore przygotowalam pochadza z przepisu Bree Van De Kamp, postaci z serialu Desperate Housewives. Przepis zostal zamieszczony w ksiazce "Desperate Housewives. Behind Closed Doors", ktora posiadam.

Skladniki;
(Skladniki podaje w jednostkach cups, ja, dla wygody zamienilam 1 cups na jeden kubek)
3 cups maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
3/4 cup cukru
2 duze jaja
1 cup maslanki
1/4 cup masla
1 lyzeczka ekstraktu wanilii
1 1/2 cups jagod wymieszanych z 1/2 cup maki (ujelam 1/2 kubka z wczesniej odmiezonej porcji)

Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 180C. Forme muffinkowa wylozyc papilotkami.
W duzym naczyniu wymieszac make, proszek do pieczenia, sode, sol i cukier. W drugim naczyniu polaczyc roztopione maslo, jaja, ekstrakt waniliowy i maslanke. W misce z suchymi skladnikami zrobic wglebienie i wlac do niego mokre skladniki. Wmieszac jagody. Mase przelac do foremek. Piec ok 30 min.

środa, 21 stycznia 2009

Placki ziemniaczane z pieczarkami


Z plackami ziemniaczanmi jest jak z nalesnikami czy muffinkami- tyle pomyslow ile glow. Osobiscie uwielbiam wszystkie trzy przysmaki ale placki darze miloscia szczegolna. Procz tradycjnych najczesciej przygotowuje wlasnie z pieczarkami. Jest to danie przy ktorym nie stosuje szczegolnych proporcji, wrzucam skladniki "na oko". Podam jednak ilosc dzis uzytych produktow.


Skladniki;
5 ziemniakow sredniej wielkosci
6 pieczarek
lyzeczka natki pietruszki
zabek czosnku
pol cebuli
2 czubate lyzki maki
sol, pieprz, ostra papryka
jajo

Wykonanie;
Ziemniaki i pieczarki oczyscic, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebule i czosnek obrac, posiekac drobno. W misce umiescic wszystkie skladniki, doprawic wedlug uznania i wymieszac. Jesli jest to konieczne zagescic mase maka. Na patelni z rozgrzanym olejem formowac placki i smazyc z obus tron na rumiano.

poniedziałek, 19 stycznia 2009

Chocolate truffles with orange flower water

Przepis pochodzi z ksazki, ktora dostalam w tegorocznym prezencie urodzinowym od kolezanki. Pewno o tej ksiazce kiedys pare slow napisze gdyz zawera przepisy tylko i wylacznie na esery, a te uwielbiam :) Trufelki sa delikatne, kremowe, mieciutkie i puszyste.

Skladniki;
80 ml smietany 33%
150 g bialej czekolady
1-2 lyzki aromatu pomaranczowego lub wody aromatyzowanej pomarancza
4 lyzki kakao

Wykonanie;
Smietane podgrzewac w garnuszku do czasu zagotowania. Zdjac garnek z ognia i pozostawic do schlodzenia na 5 min. W smietane wmieszac kawalki czekolady i aromat pomaranczowy, wymieszac na gladka mase (czekolada sie rozpusci). Dlonie obsypac kakao i z masy wyrabiac kulki wielkosci orzecha. Chlodzic minimum 1 godzine.


piątek, 16 stycznia 2009

Wilgotne ciasto czekoladowe



Dwa dni temu wypatrzylam to ciasto na blogu Arabeska i od razu pomyslalam, ze musze je zrobic. I tak tez sie stalo wczoraj. I to ciasto to moje pierwsze super odkrycie tego roku! Jest swietne, mocno czekoladowe.

Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. dobrego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. gorącej wody

Piekarnik nagrzać do temp. 150-160 st.C. 
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie zmiksować (wodę wlałam na samym końcu). Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy ze szkła żaroodpornego , o średnicy ok. 23 cm. Piec 1 godzinę lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem) , ostudzić. 

Pianka:
- 175 g białych pianek 'marshmallows'
- 1 łyżka mleka- 2 białka
- 2 łyżki bardzo drobnego cukru lub po prostu cukru pudru

Pianki i mleko podgrzewać w garnuszku na małym ogniu , często mieszając , żeby się nie przypaliły. Gdy pianki całkowicie się rozpuszczą , zestawić z ognia i wystudzić.
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wymieszać z ostudzoną masą piankową , odstawić na ok. 10 minut , po czym posmarować (odwrócone do góry spodem) ciasto.


czwartek, 15 stycznia 2009

Placek ziemniaczany

Przepis przedstawiony przez Bee z forum Cin Cin. Niedawno nawinal sie moim oczom, zapisalam do wykonania i kilka dni pozniej znalazl sie na moim talerzu. Swietny! dla osob, ktore maja tylko duze patelnie, proponuje przygotowac kilka mniejszych plackow.


Skladniki;
ok 800 g ziemniakow
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne ziola)
1 lyzka maki
sol, pieprz (ew. galka muszk. lub inne przyprawy jakie sie lubi)


Wykonanie;
Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki, wymieszac z maka, pietruszka i przyprawami. Na rozgrzana, lekko naoliwiona patelnie nalozyc polowe masy ziemniaczanej, ugniesc drewniana plaska lyzka, nastepnie nalozyc pokrojony w kawalki ser i przykryc reszta ziemniakow, po czym ponownie mocno ugniesc (wtedy placek latwo mozna bedzie przewrocic na druga strone; w tym celu najlepiej uzyc duzyj pokrywki). 
Smazyc ok. 20 min z kazdej strony.

środa, 14 stycznia 2009

Zupa z czerwonej soczewicy z podgrzybkami

Nie biore udzialu we wszystkich akcjach kulinarnych. Zapisuje sie tylko na te, ktore przypadaja moim gustom kulinarnym. Czesto sie zapisuje a potem nie biore udzialu z braku czasu lub weny ;) Ale w Zimowym Festiwalu Zupy bardzo chcialam wziasc udzial. Nie gotuje zup na co dzen niestety. Moje obiady to jednodaniowe posilki. O ile z latwoscia przychodzi mi odtwarzanie nawet skomplikowanyh ciast czy dan to jednak z zupami sobie nie radze. Poniewaz jednak moja corka wkroczyla w etap posilania sie z nami postanowilam przynajmniej dwa razy w tygodniu podac zupe. Dzis pokusilam sie na zupe z czerwonej soczewicy z podgrzybkami, ktorej zdjecie zachwycilo mnie na blogu "Kwestia smaku".


Skladniki;

3 średnie kapelusze suszonych podgrzybków
5 szklanek wody
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, po kawałeczku selera i kapusty, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki
1/2 szklanki 
czerwonej soczewicy
2 średnie 
ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
po 4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego tymianku
po 2 łyżki posiekanego
 koperku i szczypiorku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki gęstej 
śmietany 18% i 2 łyżki śmietany kremówki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonanie;
Grzyby włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Do średniego garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, kapustę, pora i natkę pietruszki. Posolić i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je łyżką cedzakową z wywaru, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki i odłożyć, resztę warzyw wyrzucić. Zagotować grzyby wraz z wywarem, w którym się moczyły, posolić i gotować przez 15 - 20 minut na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Grzyby wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Wywar po gotujących się warzywach zagotować i dodać do niego opłukaną soczewicę oraz ziemniaki. Dodać ziele angielskie, czarny pieprz, listki laurowe, suszony tymianek i gotować przez około 7 minut, aż warzywa będą miękkie. Soczewica po ugotowaniu zmieni swój kolor z pomarańczowego na ciemno żółty. Pokrojone grzyby wraz z wywarem, plasterki marchewki i pietruszki, koperek oraz szczypiorek dodać do zupy. Zagotować i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mąkę rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną i kremówką. Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.

piątek, 9 stycznia 2009

Roladki z indyka z pikantna pasta pomidorowa


Przepis na roladki pochodzi z jednej z ksiazeczek Wielkiej Kolekcji Kulinarnej Przyjaciolki "Kurczak Kaczka i inne ptaki". Zabieralam sie za niego kilka razy, za kazdym jednak na drodze stawal mi brak filetow z indyka w tutejszych sklepach. Gdy w koncu je upolowalam, zabralam sie za realizacje receptury.

Skladniki;

400g piersi indyka

3 lyzki koncentratu pomidorowego

1 lyzeczka suszonej bazylii lub kilka listkow swiezej

1 lyzeczka miodu

1 zabek czosnku

1/2 lyzeczki ostrej mielonej papryki

3 lyzki oliwy

sol i pieprz

Wykonanie;

Mieso lekko rozbijamy tluczkiem, dzieki czemu stanie sie delikatniejsze i latwiej sie upiecze, a nastepnie kroimy w paski szerokosci 4 cm, solimy, oproszamy pieprzem. Bazylie laczymy z koncentratem pomidorowym, miodem i papryka. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek, Paste rozsmarowujemy na paskach miesa. Mieso rolujemy i nadziewamy na drewniane patyczki. Smarujemy przy pomocy pedzelka oliwa i kladziemy na rozgrzany ruszt. 

środa, 7 stycznia 2009

Kotlety z kurczaka III

Takich plackow mozna by wymyslac i wymyslac.... Proste, szybkie w wykonaniu. Ja dzis do filetow dodalam i pieczarki, i cebule i ser. A ze oszczedzilam na przyprawach wyszly bardzo kruche, delikatne i lagodne. Polecam takze na zimno. Przy okazji polecam wersje wczesniej przedstawione przeze mnie- kotlety I i kotlety II.

Skladniki;

4 filety z kurczaka

150 g pieczarek

4 lyzki startego zoltego sera

1 cebula

3 lyzki maki

3 jaja

sol, pieprz

Wykonanie;

Filety, pieczarki, oczyscic, pokroic w male kawalki. Cebule skroic w drobna kostke. W misce wymieszac wszystkie skladniki. Przyprawic wedlug uznania.

wtorek, 6 stycznia 2009

Ryba po grecku


Poszukujac przepisu na rybe po grecku napotkalam ich kilka. Pewno wiec tych kilka potestuje poniewaz pierwsza opcja przyadla nam do smaku :)

Skladniki;

40dkg filetow z ryby

4 marchewki

2 pietruszki

1/2 dużego selera 

kawałek pora

2 większe cebule

2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia ryby.

sól, pieprz, łyżka koncentratu pomidorowego. 

Wykonanie :

Filety (jeśli mrożone to lekko rozmrozić) kroimy w małe kawałki. Lekko opruszyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Włoszczyznę obraną utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (po wyjęciu ryby). Następnie dodajemy przygotowaną włoszczyznę lekko obsmażamy mieszając. Dodać około 3/4 szklanki wody. Nie za dużo, aby nie było żadkie, bo włoszczyzna puści sok. Lekko solimy i pieprzymy. Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy w/g uznania koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy około 5 minut. Gdy warzywa są miękkie dodajemy kawałki ryby. Ostrożnie mieszamy (tak aby nie zrobić z ryby masy) i dusimy około 3-4 minut. Jeśli sos jest mało gęsty, możemy dodać troszkę mąki pszennej wymieszanej z wodą.

poniedziałek, 5 stycznia 2009

Trufla czekoladowo- kokosowa

To moj pomysl na wykorzystanie przynajmniej kilku bialek, kore zalegaja w zamrazalniku. Bardzo przyjemna i slodka mieszanka kokosu i czekolady. Przepis pochodzi z ksiazki "Dania slodkie"

Skladniki; 

3 bialka

185 g mialkiego cukru

180 g wiorkow kokosowych

250 g ciemnej czekolady

300 ml smietany kremowki

1 lyzka kakao

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Plytka blaszke o wymiarach 20x30 cm natlusic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby wystawal poza dluzsze brzegi blaszki. W czystej, suchej misce ubic na sztywno bialka. Powoli dodawac cukier, delikatnie mieszajac po kazdej porcji, az masa bedzie sztywna i blyszczaca, Dodac wiorki kokosowe, wymieszac, przelozyc do blaszki i piec przez 20 min, az stanie sie lekko brazowe. Po wyjeciu z piekarnika, ciasto lekko dociasnac lopatka. Odstawic do calkowtego ostygniecia. Czekolade pokroic na male, rowne kawalki i umiescic w zaroodpornej misce. W rondlu zagotowac wode, zdjac z ognia. Nad rondlem ustawic miske z czekolada tak, zeby nie dotykala powierzchni wody. Mieszajac od czasu do czasu roztopic czekolade. Na koniec lekko przestudzic. Smietane ubic na sztywno, dodac czekolade i delikatnie zamieszac (jezeli zrobimy to zbyt energicznie, smietana sie zwazy). Krem rozsmarowac na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto wstawic do lodowki na  3 godziny, az stezeje. Na koniec wyjac z blaszki i posypac kakao.

czwartek, 1 stycznia 2009

Biala Pavlova

Pavlove po raz pierwszy zobaczylam u Nigelli. Pamietam, ze upieczona beze odwrocila na talerz spodem do gory, udekorowala i delektowala sie smakiem. Postanowilam w koncu wykonac z okazji imprezy Sylwestrowej. Okazalo sie, ze Pavlova ma tyle samo przeciwnikow co zwolennikow. Mnie samej wystarczy lyzeczka czy dwie tych bialych slodkosci ale sa i tacy, ktorym porcja wielkosci polowy talerza jest niewystarczajaca. Polecam wykonac chocby po to by przekonac sie czym sie ludzie zachwycaja :D Wykorzystalam przepis, ktory Brunia zamiescila na forum Cin Cin.

Skladniki;

6 bialek

300 g mialkiego cukru

lyzeczka maki kukurydzianej

lyzeczka octu vinegraite

Smietana 30% i owoce do dekoracji

Wykonanie;

Bialka ubic na sztywno, pod koniec wsypywac o lyzce cukru, make i vinegraite. Mase wylac na forme zabezpieczona papierem do pieczenia, formujac okrag o srednicy ok 20 cm. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C, po 5 min zmniejszyc temperature do 150C. Piec 1.5 godziny. Po upieczeniu pozostawic w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beze przelozyc na talerz dnem do gory i udekorowac ubita smietana i owocami.

Szczesliwego 2009 Roku!!!