niedziela, 29 marca 2009

Chicken and parma ham rolls


Z szynka parmenska nie mialam stycznosci. Wiedzialam tylko, ze ma intensywny smak. Spodobal mi sie jednak pomysl na wykorzystanie jej w roladkach. Taka propozycja zostala przedstawiona we wiosennym wydaniu kwartalnika "Feel Good Food- Woman&Home". Dla mnie to ciekawa propozycja gdyz odwiecznie zmagam sie z wyszukiwaniem ciekawych mozliwosci drobiowych.


Skladniki;
440g (sloik) papryki konserwowej
3 zabki czosnku
8 filetow z kurczaka (wykorzystalam indycze)
4 lyzki oliwy
170 g szynki parmenskiej
2 lyzki oleju
75 g roznego gatunku salat



Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Papryki wymieszac z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Filety umiescic miedzy dwoma warstwami folii. Rozbic na plastry grubosci 1 cm. Duzy kawalek folii aluminiowej umiescic na blacie, posmarowac oliwa, posypac sola i pieprzem. Na powierzchni umiescic plastry szynki parmenskiej i przykryc filetami. Papryki rozlozyc na filetach pozostawiajac 2.5 cm pustego miejsca z brzegu. Delikatnie zwinac piersi kurczaka w roladki i zawinac je w folie tak by sie nie rozwinely (ja pieklam bez folii). Przeniesc do naczynia wylozonego pergaminem i piec ok 30-40 min. Wyjac roladki z folii i odlozyc do naczynia. Posmarwac miodem i grillowac ok 2 min. Pokroic na male roladki. Podawac cieple z salata.

sobota, 28 marca 2009

Mini pavlova wg Ainsleya

Nie przepadam za pavlova. Wyglada pieknie ale jest bardzo slodka. Ukrojenie malego kawalka konczy sie tym, ze na talerzu laduja trociny, co juz pieknie nie wylada. Postanowilam jednak wyprobowac przepis, ktory Marghe zapropoowala na forum Cin Cin- mini pavlova wg. Ainsleya. Pomyslalam, ze warto sprobowac. Male, jednorazowe porcje, ktorych nie trzeba kroic wiec nie traca uroku. W sam raz do kawy. Polecam serdecznie bo bardzo mi zasmakowaly :D

Sladniki;

3 bialka

175g cukru

1/2 lyzeczki octu winnego

1 lyzeczka skrobi kukurydzianej

250 ml smietany

lyzeczka cukru wanilowego

owoce do dekoracji

Wykonanie;

Bialka ubic, stopniowo dodajac cukier. Wlac pol lyzeczki octu, dodac lyzeczke skrobii. Na papierze do pieczenia formowac male okregi robiac w srodku zaglebienie. Masy wystarczy na 5-6 porcji. Piec ok 45 min w temp 145C. Smietane ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Ostudzone bezy dekorowac smietana i ulubionymi owocami.





piątek, 27 marca 2009

Kurczak w pikantnym ciescie

Kilka tygodni temu upatrzylam ten przepis na blogu Gotuje bo lubie.  Zanotowalam i odlozylam wraz z innymi spisanymi przepisami, z zazaczeniem, ze wykonanam w chwili natchnienia. I wczoraj nastala chwila zrealizowania wlasnie tej receptury :) Danie wykonuje sie latwo choc samo smazenie jest czasochlonne- musialam robic z podwojnej porcji. Podaje oryginalny przepis.

Skladniki;
2 duze piersi z kurczaka
200 ml jogurtu greckiego
2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
1 jajo
sol, pieprz
ok 1.5 szklanki maki
olej o smazenia


Wykonanie;
Piersi pokroic na male kawalki- ok. 6 kawakow z jednej. Przyprawic sola i pieprzem. W misce wmieszac jogurt z jajem i papryka w proszku. Zanuzyc mieso w masie jogurtowej i odstawic do lodowki na ok 3 godziny. Po tym czasie rogrzac olej w garnku. W misce umiescic 1.5 szlanki maki. Obtaczac w niej kazdy kawalek fileta i smazyc do zrumienenia.

czwartek, 26 marca 2009

Pea and pesto soup

 Kolejna propozycja Nigelli z ksiazki "Nigella Express". Bardzo pozywna, blyskawiczna zupa. Autorka radzi, by po ugotowaniu groszku, usunac cebulke dymke z wywaru. Ja tego nie zrobilam i nie uwazam by to jakos smak zupy zepsulo. Polecam.


Skladniki;
750ml wrzacej wody
375g mrozonego groszku
2 cebulki dymki
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki soku z limonki
4  lyzki (po 15ml) swiezego pesto (niestety tylko sloikowe bylo w zasiegu mojej reki)


Wykonanie;
Wode zagotuj. Dodaj groszek, cebulke dymke, sok z limonki i sol. Gotuj ok 7 min. Po tym czasie usun dymke. Dodaj pesto i zmiksuj przy uzyciu blendera.



poniedziałek, 23 marca 2009

Cafe banana

Przegladajac forum Cin Cin trafilam wlasnie na ten przepis. Wielbicielka bananow jestem i zaciekawilo mnie polaczenie ich z kawa. Wykonanie ekspresowe a smak zniewalajacy. Przepis podala Mysz. Ostatnio wypijam tylko kilka lykow kawy i polowa filizanki zostaje pelna. Moze wiosna sprawila, ze ten napoj przestal byc mi konieczny do zycia. A moze wlasnie takich nowych doznan mi trzeba?


Skladniki;
1 banan
120 ml mleka
lyzeczka rozpuszczalnej kawy
lyzeczka cukru

Wykonanie;
Zmiksowac wszystkie skladniki i przelac do szklanki, kubka lub filizanki.

niedziela, 22 marca 2009

Ferrero rondnoir


Kiedys myslalam, ze wszelkie trufelkowe slodkosci sa bardzo drogie. Dopiero teraz zrozumialam ze cena jest odpowiednia. Dzieki niej jest to, dla mnie przynajmniej, niecodzienny uprzyjemniacz chwili. To dobrze, ze nie moge miec pewnych slodkosci na co dzien. Ostatnio moim ulubionym smakolykiem jest kolejny produkt ferrero- rondnoir. Gorzki groszek czekoladowy pokryty kakaowy nadzieniem i ponownie warstwa gorzkiej czekolady. Wspaniale polaczenie dla takiego czekoladomaniaka jak ja.

piątek, 20 marca 2009

Sweetcorn chowder with toasted tortillas

Bardzo szybka w przygotowaniu, pozywna, smaczna i tania. Czego chciec wiecej? Ja przygotowalam z polowy porcji. Zaluje bo na dzis nic nie zostalo :) Podaje oryginalne proporcje. Przepis pochodzi z ksiazki "Nigela Express".

Sladniki;
1 kg mrozonej kukurydzy, rozmrozonej
3 cebulki dymki, pokrojone
1 zabek czosnku
35g kaszy manny 
1.5 litra wywaru warzywnego (z kostki)
400g solonych chipsow tortilla
200g startego zoltego sera
2 papryczki chili, drobno skrojone


Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 200C. 
Osaczyc kukurydze, umiescic ja w robocie kuchenym, dodac cebulke dymke, czosnek i kasze manne. Zmiksowac na mus (wystarczy dwukrotnie uruchomic noze miksera). Przelozyc mase do garnka, dodac wywar warzywny i zagotowac. Zmiejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac przez 10 min. Chipsy tortilla umiescic w blaszce i posypac serem zoltym. Umiescic w piekarniku na 5-10 min. Zupe podawac z tortilowymi chipsami.

czwartek, 19 marca 2009

croissants

Szczerze powiedziawszy nie przepadam za croissant'ami. Sa dla mnie zbyt suche i bez smaku. Gdy jednak sa z nadzieniem- bardzo mi smakuja. Przedstawiam Wam wiec moja propozycje na szybkie sniadanie.



Skladniki na trzy sztuki;
3 croissanty
6 plastrow sporego pomidora
3 plastry ulubionej szynki 
kilka plastrow lub garsc startego zoltego sera


Wykonanie;
Rogaliki rozciac wzdluz. Nadziewac plastrami pomidora, wedliny i serem. Zapiekac w 180C przez ok 5 min.

poniedziałek, 16 marca 2009

Kurzece biusty w azurach


W mojej kuchni czesto goszcza dania z kury. I dlatego poszukuje roznych sposobow jego przygotowania. Ten przepis zrobil na mnie wrazenie nie za sprawa tytulowych azurow a za sprawa polaczenia filetow z plackami ziemniaczanymi, ktore uwielbiam. Warto bylo sprobowac, zwlaszcza, ze moj maz ciagle prosil o dokladke. Receptura zostala przedstawiona na forum CinCin przez Krystyne. Podaje swoje proporcje, ktore wystarczyly na 6 plackow.


Skladniki;
400g filetow z kurczaka
200g pieczarek
1 cebula
150 g sera zoltego startego na tarce 
peczek zielonej pietruszki
6 sporych ziemniakow
2 jaja
3 lyzki maki
sol, pieprz
(dodatkowo uzylam przyprawy do kurczaka po wegiersku Kamis)
olej do smazenia plackow
maslo do smazenia pieczarek i cebuli

Wykonanie;
Piersi kurczaka pokroic w male kawalki, wymieszac z przyprawa do kurczaka, sola i pieprzem (w oryginale robi sie to w trakcie smazenia ale ja lubie doprawic kraka wczeniej aby przyprawy zdazyly sie z nim polaczyc).  Cebule i pieczaki pokroic i usmazyc na masle. Ja zrobilam to na jednej patelni aby oba skladniki dokladnie sie wymieszaly. Ser zetrzec na tarce o duzych oczkach, natke pietruszki posiekac. Ziemniaki zetrzec na tarce, odcisnac sok. Do masy ziemniaczenej dodac jaja i make, doprawic. Wymieszac aby wszystkie skladniki sie polaczyly. Na rozgrzanej patelni rozsmarowac cienka warstwa chochle ciasta. Powstale w placku dziurki to wlasnie tytulowe azury. Smazyc na zaloto, przewrocic na druga strone. Na polowe placka nalozyc czesc pieczarek, cebuli, sera i natki. Zakryc druga polowa placka i zrumienic placka z obu stron, dzieki czemu wszystkie skladniki sie polacza.

sobota, 14 marca 2009

Banana breakfast loaf


Brak czasu sprawia, ze mniej ostatnio pichce niestety. Postanowilam jednak, ze w wolnym czasie bede testowac przepisy z magazynow i ksiazek, ktorych troche juz mam. Niestety magazynow przybywa zamiast ubywac. No dobrze- wcale nie niestety :) Do mojej kolekcji w tym miesiacu dalaczyl miesiecznik "Olive", ktory juz zostal oblepiony karteczkami z oznaczeniem swietnych dan. Na pierwszy ogien poszedl bananowy chlebek. Wiele osob narzek, ze wypieki z uzyciem bananow koncza sie zakalcem. Mnie sie to nie zdazylo nigdy, moze dlatego, ze pieke ok 20 min dluzej niz podaje przepis.

Skladniki;
1 cytryna
1 lyzka + 110g jasno-brazowego cukru
75 g masla, miekkiego
125 g maki
100g maki pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jaja
4 banany, rozdrobnione
50 g orzechow pekan, drobno skrojonych

Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Maslo utrzec z 110 g brazowego cukru, makami, proszkiem do pieczenia, jajami i bananami. Wmieszac orzechy i przelozyc mase do wysmarowanej maslem keksowki o poj. 450g. Piec 50 min (ja pieklam 1 godz i 15 min). Studzic w uchylonym piekarniku. Sokiem wycisnac z cytryny i wymieszac z lyzka cukru. Rozsmarowac na wierzchu chlebka.

poniedziałek, 2 marca 2009

Chocolate banoffe pie


Po Czekoladowym Weekendzie, w ktorym wzielam skromny udzial, nadrabiam. Ta propozycja jest przepisem z ksiazki, ktora zakupilam pare dni temu "A passion for puddings" Phil'a Vickery. Polecam, zwlaszcza tym, ktorzy sie zloszcza, ze ich wypieki nie sa doskonale, trafiaja sie im zakalce albo placek w ogole nie urosnie. Wykonanie placka nie wymaga pieczenia i duzego nakladu czasu. Najbardziej czasochlonne jest zrobienie bazy z herbatnikow i wylozenie nia brytfanki. Moim zdaniem nieco za slodkie. Pomyslalam, ze nasepnym razem zamiast bitej smietany uzyje lodow :)



Skladniki;

Baza;
2 lyzki kakao w proszku
1 lyzeczka przyprawy mixed spice *
100 g rozpuszczonego masla
250g ciastek degistive, pokruszonych

Masa;
100g masla
50g cukru
50g ciemnobrazowego cukru
397g (puszka) skondensowanego mleka
1 lyzka czarnej melasy (zastapilam golden syrup)
75g ciemnej czekolady, rozpuszczonej

Wierzch;
4 male banany (wystarczy jeden duzy)
284ml double cream, ubitej
kakao do posypania

Wykonanie;
Kakao, mixed spice i maslo wmieszac do pokruszonych ciastek i zmiksowac. Masa wylozyc spod i boki okraglej blaszki o srednicy 20cm. Wstawicdo lodowki.
Maslo i oba rodzaje cukrow rozpuscic na malym ogniu. Mieszac do czasu rozpuszczenia sie masla i polaczenia skladnikow. Dodac mleko skondensowane i zagotowac, mieszac do czasu pojawienia sie zlotego karmelu. Po zagotowaniu zdjac z palnika dodac melase i rozpuszczona czekolade, wymieszac dokladnie.
Wylac mase na spod z ciastek i schlodzic przez ok 1 godz 30 min.
Przed zaserwowaniem udekorowac bananami i bita smietana.

* Przyprawe mixed spice mozna zastapic przyprawa do piernika