sobota, 20 czerwca 2009

chicken schnitzel with bacon and white wine


Pomysl na to ekspresowe i pyszne danie pojawil sie w ksiazce "Nigella Express". Poczatkowo wydawalo mi sie, ze smak nie bedzie ani intensywny, ani oryginalny. Mylilam sie. Dzieki dodatkowi bekonu, nie przyprawiony niczym wczesniej kurczak zyskal niepowtarzalny smak.


Skladniki;
1 lyzeczka oleju czosnkowego
4 plastry bekonu
4 kawalki z piersi kury (max. masa 125g kazdego)
100ml wina

Wykonanie;
Wlac olej na patelnie i dodac bekon. Usmazyc na chrupko i do napelnienia sie patelni sokiem z bekonu. Zdjac bekon z patelni, zawinac w folie aluminiowa i odlozyc na bok. Kawalki kurczaka usmazyc na powstalym tluszczu- po ok 2 min. z kazdej strony. Zdjac fileciki z patelni i umiescic na niej zawiniety wczesniej w folie bekon. Podlac winem, poddusic i w finale umiescic cala zawartosc patelni na kawalkach kurczaka.

czwartek, 18 czerwca 2009

Quesadillas

Z quesadillas spotkalam sie juz pare razy i czesto obiecywalam sobie, ze w koncu kiedys...
Dopiero niedawno, przegladajac ksiazke "Rachel favourite food at home" autorstwa Rachel Allen
pomyslalam, ze juz czas. Jak to dobrze, ze zawsze przychodzi odpowiednia pora :)
Jestem oczarowana. Placuszki, mimo zawartosci chilli sa bardzo delikatne i doskonale moga
posluzyc jako wyposazenie pudelka z drugim sniadaniem czy jako inny posilek.


Skladniki;
2 tortille
100g sera (mieszanka cheddara, gruyere i mozzarelli)
1 cebulka dymka
1/2 zielonej lub czerwonej papryczki chilli


Wykonanie;
Rozgrzac patelnie. Umiescic na niej jedna tortille, posypac serem, pokrojona cebulka dymka i chilli. Przykryc drugim plackiem. Ser bedzie sie topic a torilla uzyska zloty kolor. Gdy to nastapi, przy uzyciu szerokiej lyzki przewrocic placek na druga strone. Gdy i ta strona uzyska rumiany kolor, zdjac z patelni i pokroic. Podawac natychmiast.


środa, 17 czerwca 2009

cheesecake




Sernik z przepisu Nigelli ("Nigella Express"), w oryginale nazwany cherry cheesecake. Poniewaz jednak nie jestem milosnikiem wisni i zamienilam je na maliny. Sernik przygotowuje sie bez pieczenia, bardzo szybko i latwo. Jest to wiec swietna opcja dla bezpiekarnikowcow lub dla niezapowiedzianych gosci.


Skladniki;
125g herbatnikow digestive
75 g miekkiego masla
300g serka kremowego
60g cukru pudru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 lyzeczki soku z cytryny
250 ml smietany 33% (tutejsza double cream)
opakowanie owocow (wisni w oryginale)

Wykonanie;
Herbatniki zmielic w robocie do uzyskania konsystencji bulki tartej. Ja proponuje wlozyc do worka i parokrotnie userzyc w ciastka walkiem lub tluczkiem. Do zmielonych herbatnikow dodac maslo i wymieszac. Mieszanke rozprowadzic w tortownicy o srednicy 20 cm. Utrzec na gladka mase serek z cukrem pudrem, ekstraktem wanilii i sokiem z cytryny. Ubic smietane i wmieszac do serowej masy, ktora nastepnie wylac na spod ciasteczkowy. Odstawic do lodowki na min. 3 godziny (najlepiej cala noc). Gdy sernik gotowy jest do podania udekorowac owocami.

wtorek, 16 czerwca 2009

Zapiekanka z ryba i cukinia


Niedawno odkryta przeze mnie w magazynie "Kuchnia" (wrzesien 2008). Bardzo aromatyczna i smaczna. Komentarz mojego Polowka w krotkim sformulowaniu "dobra ale malo" skwitowal wszystko. Ta potrawa bedzie czesto goscic na moim stole.


Skladniki;
1/2 kg ziemniakow
2 marchewki
8 cebulek dymek (bialych czesci)
4 lyzki oliwy
sol, pieprz
1 kg filetow ze swiezej ryby (najlepiej pomieszac kilka gatunkow, np. dorsz, losos, sola, pstrag, sum, amur, okon)
2-3 lyzki soku z cytryny
2 srednie cukinie
1 ogorek
3 lodygi selera naciowego
4 lyzki kwasnej smietany
2 lyzki majonezu
10 dag drobno startego, lagodnego zoltego sera
1 lyzeczka suszonego oregano
1 peczek szczypiorku

Wykonanie;
Ziemniaki obrac, pokroic na nieduze kawalki, marchewki w cienkie talarki. Razem z dymkami ulozyc jarzyny na blasze wysmarowanej dwiema lyzkami oliwy. Posolic, posypac pieprzem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Gdy warzywa zmiekna (po 20-25 min), dodac skropione sokiem z cytryny, posolone kawalki ryby oraz pokrojona na dosc grube polplasterki cukinie (moze byc ze skorka). Zapiekac przez ok. 15 min. Ogorka zetrzec na tarce, seler drobno skroic. Wymieszac warzywa ze smietana, majonezem i serem. Doprawic zmiazdzonym czosnkiem, oregano, sola i pieprzem. Polac zapiekanke sosem i zapiekamy jeszcze przez 5-6 min. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem.

poniedziałek, 15 czerwca 2009

Ciasto z Madery


Ciasto przygotowane z okazji parapetowy, zniknelo z talerza w mgnieniu oka. Przepis z mojej ulubionej ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. Wega Delbana Polska. Bardzo latwe i szybkie w wykonaniu. Tutejsza semolina zastapilam kasze manne. W Irlandii ciasto to znane jako madera cake, do kupienia jest w wiekszosci sklepow. Nie ma to jednak jak wlasnoreczny wypiek.


Skladniki;
180g miekkiego nieslonego masla
185g mialkiego cukru
3 jajka, roztrzepane
165 g maki ze srodkiem spolchniajacym
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki cukru pudru do dekoracji
tarta skorka z cytryny, do dekoracji


Wykonanie;
Piekranik rozgrzac do 160C. Okragla blaszke o srednicy 18 cm (wykorzystalam prostokatna) natluscic i oproszyc maka. Nadmiar wytrzasnac.
Maslo i cukier utrzec na jasna i kremowa mase. Stopniowo dodawac jaja i dokladnie mieszac. Nastepnie dodac make, skorke oraz sok z cytryny i dobrze wymieszac. Kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji przelozyc do przygotowanej blaszki i wyrownac powierzchnie. Wierzch oproszyc cukrem.
Piec przez 1 godzine, az ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i odstawic na 15 minut. Nastepnie wylozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i udekorowac skorka cytrynowa.

niedziela, 14 czerwca 2009

paprykarz


W nowej kuchni w koncu mam stol. Od dawna o nim marzylam. I dlatego teraz nasze obiady smakuja zupelnie inaczej. Paprykarz czesto gosci na naszym stole. Zawsze przygotowywany bez specjalnych proporcji, tym razem postanowilam upichcic go z przepisu Macieja Kuronia, zamieszczonego w ksiazce "Gotuj ze mna".


Skladniki;
1 kurczak lub 80 dag piersi indyka lub kurczaka
2 cebule
3 roznokolorowe papryki
3-4 pomidory lub puszka (50 dag) pomidorow w zalewie
0.5 l kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego
lyzka mielonej slodkiej papryki
4 zabki czosnku
ostra papryka w proszku
szczypta mielonego kminku
sol
olej

Wykonanie;
Kurczaka dzielimy na osiem czesci (piersi kroimy w duza kostke). Siekamy cebule i podsmazamy na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula sie zeszkli, zmniejszamy ogien, dosypujemy mielona papryke i natychmiast dodajemy kawalki kurczaka, pokrojana w krazki papryke, sparzone, obrane ze skory pomidory i przyprawiamy sola i kminkiem. Przykrywamy i dusimy do miekkosci. Co pewien czas mieszamy, jesli trzeba dodajemy wode. Kiedy mieso dochodzi, dolewamy smietane i zagotowujemy. Podajemy z ryzem lub po wegiersku, z kluskami kladzionymi.

Uwaga ode mnie- dodalam sporo ostrej papryki.

piątek, 12 czerwca 2009

Dluga przerwa i nalesniki z custardem


Witajcie. Nie bylo mnie miesiac i tak dluga przerwa nie byla planowana. W wyniku przeprowadzki musielismy przeniesc konto internetowe z mieszkania do domu i niestety irlandzki serwis telekomunikacyjny mial z tym problem. Mielismy odzyskac lacze w ciagu pieciu dni dlatego nie zapowiadalam przerwy w prowadzeniu bloga. Na szczescie internecik juz smiga.
Nie przygotowalam wiele potraw w tym czasie bo i sama przeprowadzka i aklimatyzacja w owym miejscu dosc absorbujace. Mam jednak kilka przepisow, ktore koniecznie musze tu zaprezentowac.
Z niecierpliwoscia oczekuje jutra i poniedzialku, kiedy to mam wolne. Zasiade przed laptopem i bede czytac i ogladac co w czasie tego miesiaca upichcilyscie. Pewno sporo tego sie nazbieralo, tymbardziej, ze wiele blogow mam na liscie.
I stwierdzam, tez ze zbyt bialo na moim blogu wiec bede wprowadzac zmiany dopoki nie uzyskam efektu zadowalajacego. Czyli pewno do emerytury :D

Nalesniki z custardem;

Nie bede podawac przepisu na nalesniki. Jakos tak sie utarlo w moim domu, ze to maz je dla mnie przygotowuje a ja tylko wymyslam nadzienia. Danie jest jednak tak pyszne, ze trudno sie od niego oderwac.


Skladniki;
6 nalesnikow
opakowanie 30 ml custardu (mozna zastapic budyniem)
garsc ulubionych owocow
dwie lyzki platkow migdalow
cukier waniliowy

Wykonanie;
Na kazdy nalesnik nalozyc po kilka lyzek custardu. Tak naprawde ilosc zalezy od konsumenta gdyz niektorzy smaruja calkiem cieniutko a ja sobie tego smakolyku nie zaluje. Posypac platkami migdalow i owocami. Zwinac w rulon lub zlozyc w trojkat i posypac cukrem waniliowym.