poniedziałek, 28 marca 2011
Szarlotka krucha. Crisp Apple Pie.
Szarlotka. Taka domowa, prosta.
Przepis od Bajaderki z Cin Cin.
Składniki;
Ciasto:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułka, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
środa, 23 marca 2011
Magazyny online
Zainspirujmy się na wiosnę!
Kliknięcie w podpis zdjęcia skieruje do magazynu.
Miłego dnia :)
Kliknięcie w podpis zdjęcia skieruje do magazynu.
Lawendowy Dom- wiosna |
Rue magazine- issue four |
Miłego dnia :)
niedziela, 20 marca 2011
Szarlotka Wilanowska
Jabłecznik jest moim ulubionym ciastem. Smacznym i sytym a jednocześnie wilgotnym i aromatycznym. Jabłecznik vel szarlotka to smak dzieciństwa. Dziś wykonałam wersję z dodatkiem kakao.
Kusząco i smacznie :)
Źródło przepisu to "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari.
Miłej niedzieli.
Składniki;
150 g margaryny
150g cukru
150g mąki
3 jaja
2 opakowania cukru waniliowego (użyłam 2 łyżek cukru waniliowego własnego wyrobu)
cynamon (użyłam 2 łyżek)
1 porcja proszku do pieczenia
sól
6 kwaskowatych jabłek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartej formy i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami umyte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200C) na godzinę.
czwartek, 10 marca 2011
Chocolate meringue truffle cake. Czekoladowe ciasto truflowe.
Od jakiegoś czasu mam ochotę na ciężkie ciasta. Takie, z których odkrojony kawałek, zjedzony przy popołudniowej kawie, nasyci zapotrzebowanie na słodycz na resztę dnia. I to ciasto właśnie takie jest. Mocno czekoladowe. Do kawy, lodów. Do zaspokojenia zmysłów.
Przepis od Nigelli.
Składniki;
- 1 białko
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- kropla octu winnego
Nadzienie truflowe:
- 400 g ciemnej czekolady (użyłam o zaw. 70% kakao)
- 60 ml rumu
- 60 ml golden syrup
- 500 ml śmietany powyżej 30%
- kakao do dekoracji
Wykonanie;
Piekarnik ustawić na 180C. Formę o średnicy 20cm wyłożyć pergaminem a ścianki natłuścić olejkiem migdałowym. Białko ubić na sztywno z cukrem. Dodać przesiane kakao oraz kroplę octu i ponownie ubić do połączenia. Masę rozsmarować na dnie tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić z rumem i syropem w kąpieli wodnej, wystudzić. W międzyczasie ubić śmietanę, nie całkiem na sztywno. Przelać do czekoladowej masy i wymieszać do połączenia. Całość wylać na wcześniej upieczony spód, wygładzić powierzchnię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Posypać kakao.
sobota, 5 marca 2011
Lemon meringue cake. Cytrynowy tort bezowy.
Wiosna przyszła. Cieszycie się? Nie ma śladu po śniegu, jest bardzo przyjemnie. W końcu można zdjąć czapki z głów, otworzyć na dłużej okno a i energii przybywa :) Przyzna że pierwsze oznaki wiosny działają na mnie świetnie. W końcu chce mi się wszystkiego! Mniej czasu na kanapie a więcej w ruchu, na spacerach, w kuchni...
Tuż po przygotowaniu ciasta czekoladowego z pomarańczową nutą spędziłam prawie godzinę na stronie internetowej Nigelli. Strona ta jest dla mnie wielkim źródłem inspiracji już od kilku lat. Przeglądając kolejne propozycje z zachwytem zatrzymałam się przy tej oto propozycji. Pomyślałam, że to będzie delikatna wersja ciasta, które podbiło nasze podniebienia kilka dni wcześniej. Przygotowane na tej samej zasadzie- przez upieczenie warstwy biszkoptowej razem z bezą i przełożenie masą. Nie myliłam się. Połączenie świetne. Już myślę o tym, by połączyć obie propozycje- ciasto biszkoptowe z bezą i lemon curd z bitą śmietaną. Myślę, że może być pysznie. Ale o tym za jakiś czas :)
Składniki;
- 125g miękkiego masła
- 4 jaja, żółtka oddzielone od białek
- 300 g plus 1 łyżeczka cukru
- 100g mąki
- 25g skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki mleka
- 1/2 łyżeczki cream of tartar
- 150 ml śmietany (30%)
- 150 g lemon curd
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do 200C. Dwie formy o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem.
Żółtka utrzeć ze 100g cukru. Następnie miksując dodawać masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, skrobię kukurydzianą, mleko, skórkę oraz sok z cytryny.
Masę rozdzielić pomiędzy obie formy, wygładzić powierzchnie.
Białka ubić z cream of tartar na sztywno. Powoli wmieszać 200g cukru. Ubitą pianę podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na warstwie ciasta w tortownicy. Każdą powierzchnię posypać połową łyżeczki cukru. Formy włożyć do pieca na 20-25 minut (do suchego patyczka i czasu aż beza się zrumieni.
Śmietanę ubić. Oba ciasta wyjąć z formy. Jeden krążek ułożyć na talerzu bezą do spodu. Na powierzchni ciasta rozsmarować ubitą śmietanę, polać lemon curdem i przykryć drugim krążkiem tak by beza znalazła się na wierzchu.
wtorek, 1 marca 2011
Sweet Paul Magazine. Spring 2011.
Już jest! Wiosenne wydanie inspirującego Sweet Paul Magazine! Zachęcać do lektury już nie muszę :)
Sweet Paul. Spring 2011.
Follow my blog with bloglovin
Subskrybuj:
Posty (Atom)