piątek, 29 lipca 2011
Murzynek
Są takie dni kiedy nie wystarcza już zwykłe ciasto z owocami. Wtedy do popołudniowej kawy potrzeba porcji mocno czekoladowego ciasta. Tym razem pokusiłam się na murzynka z dżemem. Pokusiłam się jednak o zastąpienie dżemu bananem. Efekt pewno inny niż po upieczeniu z dżemem ale równie pyszny.
Przepis od Hofi.
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka mleka
1 banan, (w oryginale 2 łyżki dżemu)
3 szklanka maki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa czekoladowa lub cukier puder
Wykonanie:
Margaryne i cukier rozpuscic, dodac mleko, jajka i pozostałe składniki (banana rozdrobnić widelcem). Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić, przelać masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok 50 min (do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.
środa, 20 lipca 2011
Wczesnojesienne ciasto z owocami.
Mirabelki to smak mojego dzieciństwa. Jeden z wielu :) Zdobyłam ich nadprogramową ilość i postanowiłam połączyć z ciastem. Jedyną niewygodą jest wypestkowanie owoców. Zadanie do najszybszych nie należy. Smak ciepłego ciasta rekompensuje wysiłek. Jest puszyste, wilgotne i nie za słodkie.
Użyłam blaszki o średnicy 20 cm.
Przepis cytuję za Agnieszką, autorką Kuchni nad Atlantykiem.
Składniki:
- ok. 1/2 do 3/4 kg owoców (jabłek, śliwek, gruszek)
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie, tylko gdy owoce są kwaśne)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 6 łyżek stopionego masła
- 1/2 łyżki mleka (gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste)
- trochę stopionego masła do wysmarowania foremki
- cukier puder do posypania wierzchu
Wykonanie:
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wypędzlować lekko stopionym masłem. Owoce pokroić w dość dużą ok. 3-4 cm kostkę, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i ewentualnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne, 3 łyżkami cukru. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło, a następnie miksując dodawać mąkę. Powinno się otrzymać gęste ciasto, takie, w którym nie będą tonąć owoce. Jeśli składniki się niezbyt dobrze połączyły można dodać z 1-2 łyżki mleka. Teraz należy delikatnie wmieszać owoce, żeby równomiernie rozprowadzić je w cieście.
Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić wierzch zwilżonymi dłońmi. Piec ok. 45-50min, aż wierzch sie zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po ostudzeniu można ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem.
sobota, 16 lipca 2011
Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto które trzeba upiec. Najlepsze jeszcze na ciepło. Niestety nie doczekało się dnia następnego.
Przepis z bloga Chocolate&Zucchini (wyszperany na CinCinie).
Składniki:
- 240 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 160 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 jaja
- 2 szklanki cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
- 1 gorzka czekolada, pokrojona w kostkę
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek, sól i kawę wymieszać. W misce utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Wsypywać mąkę z dodatkami po łyżce i ręcznie mieszać. Dodać cukinię - wymieszać,a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
wtorek, 12 lipca 2011
Pieczony camembert. Baked camembert.
Wiele razy widziałam ale nie próbowałam. Przeczytałam kilkanaście przepisów w ostatnim czasie. W końcu kupiłam camembert w drewnianym opakowaniu i postanowiłam upiec. Nadaje się do zjedzenia z bagietką a także jako sos do makaronu.
Składniki:
- Ser camembert w drewnianym pudełku
- Ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- kilka kropel oliwy
Wykonanie:
Czosnek drobno posiekać. Otworzyć opakowanie sera i rozwinąć wierzchnią folię. Ser naciąć z wierzchu, skropić oliwą, posypać czosnkiem i tymiankiem. Tak przygotowany wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok 10 min.
sobota, 9 lipca 2011
Makaron w sosie białym. Pasta in white sauce.
Czy może być coś prostszego? Masło, czosnek, makaron. Banalne.
Zauroczyło mnie zdjęcie tego dania w książce "Moje obiady" Jamiego Olivera.
Danie warte wypróbowania zwłaszcza w okresie zabiegania i kompletnego braku czasu.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 500 g makaronu tagliatelle (to sugestia Jamiego)
- 2 lub 3 garście świeżo startego parmezanu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
niedziela, 3 lipca 2011
Szarlotka. Apple pie.
Bardzo prosta szarlotka. Kruche ciasto z przepisu na szarlotkę kruchą. Starte jabłka. Polewa na dodatek, dla uprzyjemnienia tych chłodnych deszczowych dni.
Składniki;
- 4 szklanki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cynamonem i kaszą manną.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno wyłożonej pergaminem blachy. Nakłuć widelcem dość gęsto. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwinąć z folii i na tarce zetrzeć bezpośrednio na jabłka, tak by utworzyć warstwę wierzchnią. Piec w 180 C do zrumienienia ciasta (ok 60 min). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Po wystudzeniu polać polewą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)