sobota, 13 sierpnia 2011

Placki z płatków owsianych i maślanką. Pancakes with oatmeal and buttermilk.


Puszyste placki śniadaniowe. Robiłam je z mlekiem, jogurtem ale najlepsze są właśnie z maślanką. Dziś z owocami z kompotu ale towarzyszyć im może twarożek, dżem czy dowolne owoce.

Składniki:
  • 185g mąki
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 25g płatków owsianych
  • 375 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 35 g masła, roztopionego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
W misce połączyć suche składniki. Dodać do nich jajo, maślankę, masło i wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju lub masła. Ja smażę na patelni teflonowej i tłuszczu daję bardzo niewiele. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionym dodatkiem jak do naleśników lub po prostu z cukrem pudrem.