niedziela, 26 lutego 2012

Little mocha kisses


Little mocha kisses, taką nazwę noszą ciastka Rahell Allen, na które przepis znaleźć można w książce "Rachel's Fod for Living". Bardzo smaczne i jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Biorąc pod uwagę fakt,że banalnie proste i zybkie w wykonaniu (wysłużyć się można dziećmi) warto wypróbować. Użyłam wykrawaczek drobnych, o różnym kształcie i uzyskałam 2 pełne blachy ciastek.


Składniki:

  • 175g mąki ze środkiem spulchniającym 
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wrzątku
  • 1 jajo


na polewę:

  • 50 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Kawę rozpuścić w wodzie. Mąkę, cukier i masło umieścić w misce miksera i utrzeć do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie ucierając dodać jajo i wlać kawę. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem (Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć na chwilę do lodówki). Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Składniki polewy utrzeć na gładkąmasę, którą następnie dekorować ciastka.

wtorek, 14 lutego 2012

Jogurtowo pomarańczowa panna cotta z kardamonem




Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów i przyznaję bez bicia- bez skrupułów przyrządzam ją tylko i wyłącznie dla siebie. Niestety, albo i na szczęście, nie znalazła wielbicieli wśród pozostałych domowników. A goście patrzą na mnie jak na kosmitkę gdy zachwalam im panna cottę czy pavlovą. O gustach się nie dyskutuje, więcej przyjemności dla mnie. 
Podstawą prawdziwej panna cotty jest śmietana. Nie raz już jednak spotkałam się z przepisem, który jej nie uwzględnia a na jej miejscu pojawia się jogurt. Pomysł wart wypróbowania.
Przepis pochodzi od Rachel Allen "Rachel's Food for Living".


Składniki:
  • 1 listek żelatyny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 175 ml naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy



Wykonanie:
Żelatynę moczyć w miseczce z zimną wodą przez ok 5 minut. Mleko, miód i kardamon umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia. Żelatynę osączyć z wody i wmieszać do wrzącego mleka, wymieszać i odstawić na ok 10 min do rozpuszczenia. Jogurt i skórkę otartą z pomarańćzy umieścić w misce i wlać z mleko z pozostałymi składnikami, połączyć. Płyn rozlać do małych miseczek i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny.

piątek, 10 lutego 2012

Fiński naleśnik (Pannukakku) z cukinią i boczkiem


 Pożywne fińskie danie Pannukakku. Szybkie w przygotowaniu w formie naleśnika zapiekanego w piekarniku. Myślę, że farsz można przygotować dowolny, rónież w wersji słodkiej lub zamieniając cukinię na inne warzywa. Ja zminimalizowałam ilość boczku i dodałam kilka pieczarek. Nie użyłam cukru na rzecz większej ilości soli oraz pieprzu.


Przepis pochodzi z bloga Carina-Forum i tam też odsyłam po oryginalne proporcje. Przygotowałam go z połowy porcji, używając naczynia o średnicy 18 cm.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • 15 g masła zimnego
  • 35 g masła rozpuszczonego

Nadzienie:

  • 1 cukinia (ok 250g)
  • 30 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 pieczarki, pokrojone w półplasterki
  • sól i pieprz


Wykonanie:
Przy użyciu miksera wymieszać jaja z mlekiem. Mąkę połączyć z proszkiem i przyprawami. Bez przerwy ucierając do mleka stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 min.
Patelnię rozgrzać i wrzucić na nią boczek. Smażyć ok 2 minut, następnie dodać cebulę, cukinię i pieczarki. Smażyć kolejne 3 minuty co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 230C. Do naczynia żaroodpornego wrzucić 15 g zimnego masła i wstawić do piekarnika tylko do czasu rozpuszczenia masła. Wyjąć naczynie i obrócić naczyniem tak by roztopione masło pokryło dno i bok. Schłodzone ciasto przelać do tak przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 10 minut. Następnie na wierzch podpieczonego ciasta wyłożyć nadzienie i piec ok 25 minut do uzyskania rumianego brązowego koloru. Naleśnik mocno urośnie jednak trochę opadnie po wyjęciu z piekarnika.
Serwować po pokrojeniu na kawałki.