wtorek, 27 marca 2012

Kasza manna



Pamiętamy ją z dzieciństwa. Dla niektórych zmora dla innych ulubione śniadanie. Ostatnio pojawiła się w formie deserków z różnymi dodatkami na sklepowych regałach. Bardzo łatwo można ją przyrządzić w domu z ulubionymi dodatkami.
Ja wypróbowałam kilka przepisów i najbliższy mojemu podniebieniu jest ten od Koffee. Po kilku próbach dokonałam niewielkich modyfikacji.


Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 35 g kaszy manny
  • 1 jajo
  • 15 g cukru waniliowego


Wykonanie:
Mleko wlać do rondla, wsypać kaszę mannę oraz cukier waniliowy i rozmieszać. Następnie wbić jajo i ponownie dokładnie rozmieszać. Postawić na niewielkim ogniu i zagotować, mieszając co chwilę. Gdy kasza zgęstnieje zdjąc z ognia rozlać do miseczek i udekorować owocami lub dżemem.
Ja podałam z konfiturą z pigwy i rodzynkami.

środa, 21 marca 2012

Szwajcarski placek z jabłkami.



Proste ciasto do herbaty czy kawy. Takie śniadaniowe raczej. Choć zmieniłoby formę gdyby jabłka dodać do masy a nie na wierzch.
Przepis od Pieczarki Mysi z lekkimi modyfikacjami, dzięki czemu ciasto zyskało piękny kolor.


Składniki:
200g mąki
125 g masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jaja
3 łyżki śmietany kremówki
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
5 winnych jabłek
2 łyżki rumu
łyżka soku z cytryny
bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Okrągłą formę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jabłka oczyścić, pokroić w ćwiartki lub plastry. Skropić sokiem z cytryny i rumem. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Masło utrzeć, stopniowo dosypywać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa stanie się kremowa dodawać kolejno po jaju i ucierać do połączenia. Następnie dosypywać mąkę. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok 45 min.

czwartek, 15 marca 2012

Szarki


 Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placki z owocami i dlatego chętnie wypróbowuję nowe wariacje na ten temat. Przepis na te podała JotHa na forum Cin Cin. Są puszyste, miękkie i myślę, że można spróbować ich z innymi twardymi owocami.
Przepis na szarki cytuję za autorką, tak więc nie podaję dokładnych proporcji.

Składniki:
jabłka (jedno na osobę)
jaja (jedno na jedno jabłko)
mąka
woda
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
ewentualnie cukier (jeśli jabłka są kwaskowate)
olej do smażenia


Wykonanie:
Jajka rozbełtać z wodą, mąką, cukrem i proszkiem. Masa ma mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Połączyć z ciastem. Smażyć na rozgrzanej patelni wykładając porcje ciasta łyżką. Podawać posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z dżemem.