poniedziałek, 14 maja 2012

Ciasto marchewkowe


Ciasta marchewkowe miały swoje pięć minut kilka lat temu. Wtedy wszyscy piekący w zakamarkach kuchennych próbowali ciast z cukinią, marchewką czy burakiem. Ja tym marchwiowym się oparłam. Do dziś. Dziś postanowiłam zutylizować nadmiar warzywa zalegającego w lodówce i przyznam, że jestem zachwycona. Prostota zachwyca, jak zwykle.
Przepis pochodzi z Cin Cin, zaproponowała go Agama. Zmniejszyłam ilość cukru o połowę.


Składniki:

  • 2 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jaja
  • garść rodzynek


Wykonanie:
Prz użyciu miksera urzeć jaja z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem, olej. Na końcu marchewkę i rodzynki. Formę natłuścić lub wyłożyć pergaminem, wypełnić ciastem.
Piec ok 50 min w 180C.