piątek, 20 lipca 2012

Tarta na kruchym spodzie z brzoskwiniami i pianką bezową.


To niewątpliwie przepis dla lubiących zmywać :)  Ale przyznaję, że sama jestem mistrzem w brudzeniu naczyń podczas kulinarnych poczynań. Miska tu, druga tam, pięć łyżek i dwa lizaki silikonowe, choć można poradzić sobie jedym...
Tarta jest pierwszą propozycją w Cinowych Wyzwaniach.  Oryginalne w wykonaniu ciasto kruche aż kusiło by wypróbować. Osobiście nie widzę ułatwienia w przygotowaniu gdyż zwykle ucieram składniki mikserem. Jeśli ktoś nie ma urządzenia ta metoda z pewnością będzie łatwiejsza.
Przepis pochodz z tego artykułu.


Składniki:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki
  • szczypta soli


Krem:

  • 250 ml mleka
  • 4-cm kawałek laski wanilii
  • 3 żółtka u 70 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 6 brzoskwiń obranych ze skórki



Bezowa pianka:
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru


Wykonanie:
W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól. Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić. 
Mleko zagotować z wanilią. Żółtka z cukrem ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlać gorące mleko (uprzednio wyjąć wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.
Brzoskwinie sparzyć, przełożyć do miski z wodą i lodem, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na półksiężyce. u Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć morele.
Z białek i cukru ubić pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
Fornę wstawić do pieca rozgrzanego do 180C, po 5 min zmniejszyć temp do 160 i piec ok 20 min.