poniedziałek, 5 stycznia 2009

Trufla czekoladowo- kokosowa

To moj pomysl na wykorzystanie przynajmniej kilku bialek, kore zalegaja w zamrazalniku. Bardzo przyjemna i slodka mieszanka kokosu i czekolady. Przepis pochodzi z ksiazki "Dania slodkie"

Skladniki; 

3 bialka

185 g mialkiego cukru

180 g wiorkow kokosowych

250 g ciemnej czekolady

300 ml smietany kremowki

1 lyzka kakao

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Plytka blaszke o wymiarach 20x30 cm natlusic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby wystawal poza dluzsze brzegi blaszki. W czystej, suchej misce ubic na sztywno bialka. Powoli dodawac cukier, delikatnie mieszajac po kazdej porcji, az masa bedzie sztywna i blyszczaca, Dodac wiorki kokosowe, wymieszac, przelozyc do blaszki i piec przez 20 min, az stanie sie lekko brazowe. Po wyjeciu z piekarnika, ciasto lekko dociasnac lopatka. Odstawic do calkowtego ostygniecia. Czekolade pokroic na male, rowne kawalki i umiescic w zaroodpornej misce. W rondlu zagotowac wode, zdjac z ognia. Nad rondlem ustawic miske z czekolada tak, zeby nie dotykala powierzchni wody. Mieszajac od czasu do czasu roztopic czekolade. Na koniec lekko przestudzic. Smietane ubic na sztywno, dodac czekolade i delikatnie zamieszac (jezeli zrobimy to zbyt energicznie, smietana sie zwazy). Krem rozsmarowac na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto wstawic do lodowki na  3 godziny, az stezeje. Na koniec wyjac z blaszki i posypac kakao.

3 komentarze:

  1. Nie byłam u Ciebie jakiś czas, aż tu dzisiaj............jestem oszołomiona zmianą. Po prostu pięknie. Aż słów mi brak aby opisac jak bardzo mi się podoba. Ciasto oczywiście też mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje bardzo za tak mile slowa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, taka trufla na pewno jest pyszna ! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń