Przepis na to danie pochodzi z Grecji. Kolezanka mojej siostry przedstawila go nam po powrocie z wakacji i w ten sposob sie u nas zadomowil. Nie wiem jaka jest jego konkretna nazwa. Mozna by powiedziec, ze to makaron z pieczarkami ale nazwa "danie greckie" jakos tak oryginalniej brzmi :)
Potrzeba niewiele. Makaron- najlepiej swiderki ale rurki tez moga byc. Ja zuzywam cale, 400g opakowanie. 250 g pieczarek, ktore nalezy pociac
na plasterki i podsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu.
50 g smietany, ktora nalezy rozmieszac ze sproszkowana papryka ostra.
Ilosc papryki zalezy od tego jak ostra potrawe chcemy uzyskac. Im wiecej tym lepiej :) Troche sera zoltego. Makaron po ugotowaniu odcedzic na durszlaku, dodac pieczarki,
polac smietana. Wymieszac dokladnie, mozna jeszcze doprawic.
Zetrzec ser zolty i ponownie wymieszac. Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz