To chyba jedno z latwiejszych w wykonaniu dan. Potrzeba tylko cierpliwosci przy robieniu kulek miesnych :)
Do wykonania potrzeba;
400 dag miesa mielonego (ja wykorzystalam wieprzowe)
pol cebuli
jajko
3 lyzki bulki tartej
maka
sol, pieprz
lisc laurowy
4 lyzki przecieru pomidorowego
kostka rosolowa
Mieso mielone trzeba wyrobic z pokrojona w drobna kostke cebula, bulka tarta i jajkiem po czym formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki obtoczyc w mace i smazyc na duzym ogniu. Po usmazeniu przelozyc je do garnka, wrzucic lisc laurowy i zalac esencja z kostki rosolowej, do takiej wysokosci by mieso bylo przykryte (mozna dolac wody jezeli wywaru jest za malo). Gotowac na niewielkim ogniu przez ok 20 min, dodac przecier pomidorowy i zagescic woda rozmieszana z maka. Gotowac jeszcze przez chwile i doprawic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz