środa, 28 maja 2008

maslo czosnkowe



Pierwszy raz posmakowalam ok dwoch miesiecy temu na grillu u Agnieszki i Damiana (pozdrawiam ;) ). Zrobilam i zagoscilo na stale w lodowce :) A przepis prosty, na oko ;)


3 lyzki masla wymieszac z 4 lyzeczkami smietankowego serka topionego
(dla ulatwienia mozna uzyc serowe trojkaciki), do tego 5 ziarenek czosnku.
Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z serkiem i maslem na jednolita mase.
Mozna dowolnie zwiekszyc lub zmniejszyc ilosc skladnikow.
Najlepiej smakuje rozsmarowane na bagietce i zapieczone przez minute w piekarniku :)

3 komentarze:

  1. mmm co ja widzę:) fakt, masło czosnkowe sprawdza się przy każdej okazji, przy zwykłej zagryzce po element imprezkowego stołu:) zjesz jedną, to już przestać nie możesz;)AK:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najgorsze jest to, ze ja lubie bagietke z tym maslem na sniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, to jest nie dość że takie proste do zrobienia to bardzo smaczne, jak byłem mały to babcia mi takie robiła na przeziębienie, bo jak wiadomo czosnek ma właściwości dezynfekujące. Ja mam trochę zmodyfikowany przepis, mianowicie, masło, czosnek i sól, czosnek albo rozgniatam na miazgę, albo kroję na małe plasterki, dodaje trochę soli, masło i mieszam. Doskonale nadaje się na chleb samemu jak i pod kanapkę czy zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń