czwartek, 7 sierpnia 2008
Nectarine and Blueberry Galette
Ciasto z nektarynka i jagodami, o ktorym przeczytalam w najnowszej ksiazce Nigelli- "Nigella Express". Bardzo latwe i szybkie w przygotowaniu, jeszcze predzej znikajace z talerza. Dzis wykonalam po raz pierwszy z okazji fioletowego weekendu. Ciesze sie, ze tak latwo teraz mozna kupic gotowe ciasta roznych gatunkow, gdyz dzieki temu oszczedza sie sporo czasu. A przechowujac w zamrazalce kawalek gotowego "puff pastry" czyli ciasta ptysiowego, w kazdej chwili mozemy przygotowac cos slodkiego dla gosci.
Skladniki;
1 plat (40x23 cm) ciasta "puff pastry"
2 lyzki dzemu brzoskwiniowego (nieslodzonego)
2 lyzki double cream
1 nektarynka, pokrojona na 16 polplasterkow
125g jagod
2 lyzki cukru brazowego
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 220 C.
Ciasto nalozyc na blache do pieczenia i przy pomocy noza naklowac brzegi tak by caly brzeg byl ozdobiony. W naczyniu wymieszac 2 lyzki smietany z 2 lyzkami dzemu, rozsmarowac miksture na calej powierzchni ciasta a nastepnie ulozyc owoce i posypac cukrem. Nigella pisze by uzyc cukru Demerara, ja uzylam zwyklego brazowego.
Piec ok 15 minut. Jesc gdy jeszcze cieple :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mnia, wygląda bardzo smakowicie! Musi niesamowicie pachniec :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń