piątek, 8 maja 2009

Carmelised red onion and blue cheese pasta


To danie jest kolejna propozycja z majowego wydania miesiecznika "Olive".  Dzieki temu przepisowi po raz pierwszy zaprosilam do swojej kuchni niebieski ser plesniowy. Bardzo przyjemne to bylo spotkanie. Przedstawiam efekty.


Skladniki;
oliwa z oliwek
2 male czerwone cebule, obrane i pokrojone
1 lyzka jasno brazowego cukru
2 lyzki octu balsamicznego
150g makaronu penne lub innego
75 g sera plesniowego niebieskiego (np. gorgonzola), pokruszonego
1 lyzka orzechow piniowych, prazonych


Wykonanie;
Podgrzac jedna lyzke oliwy w duzej patelni. Dodac cebule i dusic kilka minut, mieszajac co kilka chwil. Gdy zmieknie posypac cukrem i polac dwiema lyzkami octu balsamicznego. Dusic cebule do czasu az bedzie szklista. W tym samym czasie ugotowac makaron wedlug instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzic, wymieszac z cebula i serem. Posypac orzechami (co pominelam ze wzgledu na brak uwielbienia do orzechow w ogole)

3 komentarze:

  1. widze, ze przepisy z olive sie sprawdzaja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, bardzo lubie ten magazyn, wlasnie dlatego, ze duzo z niego wykorzystuje. I wiele przepisow wchodzi na stale do menu kuchennego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie i świetnie wpisuje sie w moje gusta kulinarne :) Chętnie je wypróbuję, bo musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń