To danie jest kolejna propozycja z majowego wydania miesiecznika "Olive". Dzieki temu przepisowi po raz pierwszy zaprosilam do swojej kuchni niebieski ser plesniowy. Bardzo przyjemne to bylo spotkanie. Przedstawiam efekty.
Skladniki;
oliwa z oliwek
2 male czerwone cebule, obrane i pokrojone
1 lyzka jasno brazowego cukru
2 lyzki octu balsamicznego
150g makaronu penne lub innego
75 g sera plesniowego niebieskiego (np. gorgonzola), pokruszonego
1 lyzka orzechow piniowych, prazonych
Podgrzac jedna lyzke oliwy w duzej patelni. Dodac cebule i dusic kilka minut, mieszajac co kilka chwil. Gdy zmieknie posypac cukrem i polac dwiema lyzkami octu balsamicznego. Dusic cebule do czasu az bedzie szklista. W tym samym czasie ugotowac makaron wedlug instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzic, wymieszac z cebula i serem. Posypac orzechami (co pominelam ze wzgledu na brak uwielbienia do orzechow w ogole)
widze, ze przepisy z olive sie sprawdzaja :-)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo lubie ten magazyn, wlasnie dlatego, ze duzo z niego wykorzystuje. I wiele przepisow wchodzi na stale do menu kuchennego.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie i świetnie wpisuje sie w moje gusta kulinarne :) Chętnie je wypróbuję, bo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń