czwartek, 12 listopada 2009
Raspberry & walnut loaf
Uwielbiam maliny, nie przepadam za orzechami. W grudniowym miesieczniku "Good food" wypatrzylam ciasto z polaczeniem obu tych skladnikow. Przepis reklamuje marke Bonne Mami, ktora etykietowane sa dzemy. Pewno nie powinnam o tym pisac ale w koncu to jest zrodlo przepisu. Postanowlam nie uzywac sugerowanego dzemu, gdyz wszelkie konserwy owocowe sa tutaj bardzo slodkie. Ilekroc kupie konfiture produkowana na terenie UK czy Irlandii, nie moge oprzec sie wrazeniu, ze od groma w nim cukru. Slodycze tez maja duzo slodsze od "naszych", nawiasem mowiac. Przepis swietny. Ciasto jeszcze nie zdazylo ostygnac a Polowek juz pytal o dokladke.
Skladniki;
175 g masla, plus do wysmarowania formy
4 lyzki dzemu malinowego
175 g malin mrozonych
150 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
100 g mielonych migdalow
50 g orzechow wloskich, polowek
skorka z cytryny
3 jaja, wymieszane
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Czas przygotowania ciasta to ok 8 minut, plus czas pieczenia.
Piekarnik nastawic na 180C. Foremke keksowa wysmarowac maslem. Dzem umiescic w garnku i ogrzewac na wolnym ogniu, mieszajac do uzyskania konystecji soku. Dodac wieksza czesc malin i zamieszac delikatnie garnikiem by owoce polaczyly sie z sokiem, i nie stacily swojego ksztaltu. Do miski przesiac make, proszek do pieczenia. Dosypac cukier, migdaly mielone, orzechy (odlozyc kilka do dekoracji) i skorke z cytryny. Utrzec z maslem i nastepnie z jajkami. Polowe masy przelac do foremki, wylac na nia 3/4 czesci masy owocowej i pokryc pozostala czescia owocow. Posypac pozostalymi orzechami. Piec ok 35- 40 min, lub do tzw. suchego patyczka. Schlodzic i polac pozostalym sosem owocowym. Posypac cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie :) Przemawia do mnie bardzo połączenie malin i orzechów:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
a ja dzis akurat kupilam mrozone maliny....moze najdzie mnie ochota na te pyszne ciacho,bo w takim zestawieniu musi byc pyszne,nie ma innej opcji :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Och piekne! Ja tez nie lubie tutejszych kupnych dzemow. Zgadzam sie sa pierunsko slodkie. Ale ale odkrylam niedawno dzemy, ktore nie maja cukru, a sa slodzone sokiem z owocow. Pycha! Mozna je kupic w sklepie Unicorn oraz 'Holland and barrett':)))
OdpowiedzUsuńzapowiada sie swietnie!
OdpowiedzUsuńoch jakie pyszne ciasto.....
OdpowiedzUsuńPolko to nowosc mi podajesz bo nie slyszala. Ale takiej sieci u nas nie ma bo u mnie Irlandia a nie Uk. Moze przy kzji w Irlandii Polnocnej sie rozejrze.
OdpowiedzUsuńBarrrdzo mi sie podoba Ewo! Drukuje i postaram sie zrobic w przyszlym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!