poniedziałek, 19 lipca 2010

Muffinki cytrynowe z jagodami

Muffiny. Po prostu.
Przepis na forum Cin Cin opublikowała Paulinka. Cytuję za autorką.


Składniki;
2 2/3 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szkl. cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szkl. mleka
2/3 szkl. oleju
1 1/2 szkl. jagód
3 łyżki masła stopionego
1/2 szkl. cukru


Wykonanie;
Rozgrzać piekarnik do 200 st, foremki do muffinów posmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu gdy masy zaczną się łączyć. Wsypać jagody i bardzo lekko i krótko wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec ok 20 min, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem- powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 min, wyjmować po jednej, moczyć górę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze (są równie smaczne bez tego).


4 komentarze:

  1. Piękne Ewuniu! Cytrynowe z jagodami - to brzmi przepysznie!
    Pozdrawiam:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowe wypieki zawsze i wszedzie, a za jagody dalabym sie posiekac. Dasz gryza? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja pysznie!!! muffinki i jagody uwielbiam, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń