poniedziałek, 25 marca 2013

Norweski krem ryżowy

 Dobry! Niby sam ryż ugotowany na mleku z owocowym dodatkiem ale pycha!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i znika bardzo szybko. Dzieci polubią na pewno!
 Źródło- Cin Cin.


Składniki:
1 szklanka ryżu, takiego, który łatwo rozgotować
4 szklanki mleka
300 ml śmietany 30%
szczypta soli
na dodatek- owoce, dżem lub sok


Wykonanie:
Ryż rozgotować w mleku na bardzo gęsto. Potrwa to ok 40 min. Dodać szczyptę soli. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do wystudzonego ryżu. Rozdzielić do małych naczyń i schłodzić. Podawać z dodatkiem owoców, soku, dżemu, może też być kisiel.



2 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio coś podobnego, bardzo smakowało :) Pychota tkwi w prostocie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam też z cynamonem i jabłkami, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń