poniedziałek, 11 marca 2013

Szynka



To jedno z tych dań, które robią się same. Mięso marynujemy wieczorem lub rano a w południe wkładamy do piekarnika. Takie dania mięsne bardzo lubię. Szynka przygotowana w ten sposób będzie też smacznym nadzieniem kanapki czy dodatkiem do sałatki.


Składniki:
1 kg szynki, w kawałku
1.4 szkl oleju
1 cebula
4 kiście laurowe
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
1.5 łyżeczki soli
5 ząbków czosnku


Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno. Wszystkie przyprawy prócz liści laurowych wsypujemy do miski, mieszamy z olejem. Taką mieszanką nacieramy mięso układamy na nim liście, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie szynkę układamy w formie i pieczemy w 200C ok 1.5 godziny. W międzyczasie obracamy mięso i polewamy wydzielonym tłuszczem.





6 komentarzy:

  1. Super smacznie wygląda ta szynka! Robię bardzo podobną, tylko, że marynuje jeszcze w miodzie i lekko obtaczam w bułce tartej :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam Cię do dodania swojego super bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Przepraszam, że w komentarzu o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda uwielbiam taką domową szynkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa szynka najlepsza. Nie ma sobie równych:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A zwiążesz ta szynkę sznurkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z czosnkiem i cebulą? 1/4 szklanki oleju czy 1,4? tyle pytań ;)

    OdpowiedzUsuń