poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Schab w sosie cebllowym


Już nie pamiętam skąd mam przepis. Ale robię to danie sporadycznie. Schab jemy rzadko i gdy zdarzy mi się kupić staram się nie przerobić go na klasyczny kotlet. To danie to takie comfort food. Szybko się robi, dobrze smakuje drugiego dnia po przygotowaniu i smakuje równie dobrze z ziemniakami jak i frytkami.


Składniki:
6 plastrów schabu
2 duże cebule
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
liść laurowy
sól, pieprz
olej
masło
mąka


Wykonanie:
Kotlety rozbić i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Cebulę skroić w piórka i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Przełożyć mięso do cebuli i zalać wodą tak by było nią przykryte. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok 20 min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos zagęścić mąką.

1 komentarz:

  1. Przyznam, że nie znam takiego schabu. Fajnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń