czwartek, 30 maja 2013

Kebabczeta



Ostatnio regularnie testuję przepisy powycinane z gazet. Stosik się zmniejsza wprawdzie ale końca nie widać :) Dziś przedstawiam mięso mielone w niecodziennej formie. Jako szaszłyk smakuje rewelacyjnie. Plus za to, że można go przygotować zarówno na grillu jak i patelni grillowej w zaciszu domowym.

Przepis "Claudia- Kuchnia" Numer specjalny, Nr 6, grudzień 2010.


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
cebula
2 ząbki czosnku
jajo
po szczypcie;
kminu rzymskiego
mielonej kolendry
chilli
oregano
mielonych goździków
cynamonu
imbiru
gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki
sól
łyżka oleju
patyczki do szaszłyków


Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski. Dodać jajo, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy, sól i natkę.
Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać po trochu mięsa i nakładać na patyczek mocno dociskając. Włożyć do lodówki na ok 1.5 godziny. Po tym czasie, każdą porcję mięsa posmarować olejem. Grillować do zrumienienia.

Podałam z sosem czosnkowym.

Nadal proszę o głosy w konkursie, w którym biorę udział z dziećmi. O tym, kto przejdzie do drugiego etapu decydują osoby, które oddają głosy. W kolejnym etapie będzie już Jury. Bardzo proszę oddać przynajmniej jeden głos z trzech- można oddać wszystkie trzy oczywiście. Głosy można oddawać do 7 czerwca.
Serdecznie dziękuję.
https://www.bebiklub.pl/home/konkursy/mamy-zmiany/galeria/?start=630&id=2915


2 komentarze:

  1. fajnie wygląda, jeszcze jakiś sos fajny do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam stertę przepisów wyciętych z różnych gazet. Jakoś nie mogę się za nie zabrać. Takie szaszłyki z mięsa mielonego uwielbia cała moja rodzina :)

    OdpowiedzUsuń