poniedziałek, 27 maja 2013

Marchewki z kruchego ciasta




Marchewki miałam wykonać na Wielkanoc ale stało się tak, że musiały zaczekać. Trzeba im poświęcić chwilę ale są efektownym dodatkiem i dekoracją nakrytego dla gości stołu.

Polecam nadziewanie ich różnymi pastami. Ja użyłam jajecznej ale myślę, że pasta z łososiem też będzie dobra. Kwestia wyboru i naszego smaku.

Wykorzystałam przepis z bloga Na Miotle a technikę wykonania podpatrzyłam w blogu Moje Pasje. Jako foremek użyłam metalowych końcówek z rękawa cukierniczego.


Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1 jajo
1 żółtko
100 ml gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania
barwnik pomarańczowy


Wykonanie:
Z mąki, jaja, żółtka, masła, śmietany i soli zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
Foremki natłuścić przed pierwszym użyciem.
Ciasto rozwałkować cienko i pokroić na paski, które potem nawijać na kolejne foremki. Białko wymieszać z odrobiną barwnika i smarować ciasto na każdej foremce. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 190C do zrumienienia.



3 komentarze:

  1. Bardzo efektowne :) Spodobają się nie tylko królikom :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne! Pysznie sie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń