poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i bezą


Mój najwspanialszy smak lata to właśnie rabarbar w cieście. Uwielbiam.
Ten przepis jest autorstwa Bożeny Sikoń i ogromnie się cieszę, że mnie zainteresował. Zmodyfikowałam trochę i podaję moją wersję. Ciasto jest idealne!


Składniki:
300 g masła
500 g mąki
15 g proszku do pieczenia
125 g cukru
5 żółtek
600 g rabarbaru
1.5 łyżeczki cynamonu
5 białek
250 g cukru


Wykonanie:
Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu z mąką. Zagnieść ciasto i schłodzić. Do natłuszczonej formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto. Nakłuć widelcem spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 25 min.

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać. WYłożyć na podpieczony spód.

Białko ubić z cukrem. Masę wylać na rabarbar.

Całość piec w 190C przez 5 min a następnie w 170C ok 40 min.


1 komentarz:

  1. jak wygląda tak jak smakuje to muszę je zrobić :P

    OdpowiedzUsuń