piątek, 19 lipca 2013

Kawowy Creme Brulee


Klasyczny creme brulee mnie nie zachwyca. Ot, budyniek z warstwą cukru. Kawowy jednak podbił moje serce. Ten smak jest perfekcyjny. Mąż i córka nie polubili, podobnie stało się z panna cottą zresztą. Za to moje najmłodsze dziecię zjadło połowę porcji. Rośnie mały wielbiciel deserów i w końcu będe miała dla kogo je przygotowywać :)


Składniki:
Laska wanilii
500 ml śmietany 30%
70g białego cukru
łyżka kawy rozpuszczalnej
6 żółtek
4 łżki brązowego cukru


Wykonanie:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Wyskrobać nasionka. Śmietankę wlać do garnka, wrzucić do niej laskę z nasionkami i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia zanim zacznie się podnosić.Odstawić do przestudzenia.  Dodać łyżeczkę kawy i wymieszać. Żółtka utrzeć lekko widelcem, następnie powoli wlewać do nich śmietanę przez sitko- starać się nie napowietrzyć. Krem przelać do ramekinów i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia wierzch posypać brązowym cukrem i zrumienić przy użyciu palika, lub włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Podawać z owocami.



3 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń