środa, 24 kwietnia 2013

Biżuteria w zeszycie







poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Schab w sosie cebllowym


Już nie pamiętam skąd mam przepis. Ale robię to danie sporadycznie. Schab jemy rzadko i gdy zdarzy mi się kupić staram się nie przerobić go na klasyczny kotlet. To danie to takie comfort food. Szybko się robi, dobrze smakuje drugiego dnia po przygotowaniu i smakuje równie dobrze z ziemniakami jak i frytkami.


Składniki:
6 plastrów schabu
2 duże cebule
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
liść laurowy
sól, pieprz
olej
masło
mąka


Wykonanie:
Kotlety rozbić i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Cebulę skroić w piórka i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Przełożyć mięso do cebuli i zalać wodą tak by było nią przykryte. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok 20 min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos zagęścić mąką.

poniedziałek, 25 marca 2013

Norweski krem ryżowy

 Dobry! Niby sam ryż ugotowany na mleku z owocowym dodatkiem ale pycha!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i znika bardzo szybko. Dzieci polubią na pewno!
 Źródło- Cin Cin.


Składniki:
1 szklanka ryżu, takiego, który łatwo rozgotować
4 szklanki mleka
300 ml śmietany 30%
szczypta soli
na dodatek- owoce, dżem lub sok


Wykonanie:
Ryż rozgotować w mleku na bardzo gęsto. Potrwa to ok 40 min. Dodać szczyptę soli. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do wystudzonego ryżu. Rozdzielić do małych naczyń i schłodzić. Podawać z dodatkiem owoców, soku, dżemu, może też być kisiel.