czwartek, 31 stycznia 2008

chilli con carne

Nigdy nie przygotowywalam chilli con carne. Na przepis natknelam sie w jednym z pism kobiecych i postanowilam wyprobowac. Bardzo latwa potrawa i bardzo smaczna :) 


Skladniki;
300g miesa mielonego
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
papryczka chili drobno pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w kostke
1 mala cebula pokrojona w kostke
2 lyzki przecieru pomidorowego
puszka pomidorow
zabek czosnku drobno posiekany
szklanka rosolu
lisc laurowy
sol, pieprz, bazlia, pieprz cayenn

Mieso razem z czosnkiem i cebula podsmazyc na oliwie, nastepnie poddusic z chilli, papryka, przecierem pomidorowym, doprawic pieprzem cayenn.  Mieso zalac bulionem, dodac pomidory z puszki i bazylie. Gotowac na malym ogniu. Po ok 20 min dodac fasole, kukurydze i doprawic. Gotowac jeszcze kilka minut. Podawac z kasza, ryzem lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz