Skladniki;
400g maki
250 g masla
125 g cukru
4 jaja
ekstrakt waniliowy (w oryginale 2 torebki cukru waniliowego)
4 lyzeczki proszku do pieczenia
cynamon
Jablka nalezy obrac i pokroic na male kawaleczki. Posypac je cynamonem. Maslo utrzec z cukrem i ekstraktem
waniliowym . Gdy masa bedzie jednolita dodawac kolejno jajka. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia oraz lyzeczka cynamonu.
Mase utrzec z powstalym proszkiem. Jablka wrzucic do ciasta i zamieszac, nie musza one zatopic sie
w ciescie. Blache wylozyc papierem do pieczenia i formowac ciasteczka pozostawiajac miedzy nimi kilkucentymetrowa odleglosc- rozlewaja sie.
Piec ok 20 min w 200C.
Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
hmm wyglądaja bardzo apetycznie i na pewno takie są! w końcu cynamon + jabłko, to idealne połączenie. jakbłka ukryte pod ciasteczkową kołderką, to wielki plus tego przepisu:-) AK
OdpowiedzUsuń