Pomysl na przygotowanie tej potrawy przyszedl wraz z pogramem
"Martha Stewart Living", w ktorym to Martha przygotowala
pieczen rzymska inaczej nazywana klopsem.
Przepis jednak pochodzi z innego zrodla :)
Do przygotowania potrawy potrzeba ok 800 dkg miesa mielonego.
Dobrze by byla to mieszanka miesa wolowego, wieprzowego i cielecego.
Procz tego konieczna jest bulka tarta, 2 jaja, 4 jaja ugotowane na twardo, 2 suszone grzyby, 2 cebule, 2 lyzeczki musztardy, kawalek margaryny, lyzka natki pietruszki, 1/2 lyzeczki estragonu, 1/2 lyzeczki tymianku, 2 lyzeczki jarzynki, sol oraz pieprz.
Grzyby namoczyc przez ok 1 godzine a nastepnie gotowac ok 15 min, pokroic w paski. Cebule obrac i skroic w mala kostke. Mieso wymieszac z 1,2 szklanki bulki tartej, cebula, grzybami, surowymi jajkami, musztarda, przyprawami oraz natka pietruszki. Dokladnie wyrobic. Jesli masa jest zbyt luzna dodac bulki tartej. Nadac miesu ksztalt szescianu umieszczajac wewntarz jajka ugotowane na twardo. Brytfanne wysmarowac margaryna i wysypac bulka tarta. Mieso obtoczyc w bulce tatej i wlozyc do formy, skropic stopiona margaryna i piec w temp. 190C przez ok 50 min.
Po upieczeniu kroic w plastry.
dziwne, że mnie zawsze pieczeń rzymska kojarzyła się z normalnym mięchem, nie pomyślałabym, że to z mielonego. trzeba kiedyś spróbować. AK
OdpowiedzUsuńJa dzis robilam znowu i do miesa dodalam bulke wczesniej namoczona zamiast bulki tartej i o niebo lepsze. Bardziej wilgotne. Agus proboj, proboj, malo roboty, duzo jedzenia ;)
OdpowiedzUsuńdo karminadli daję właśnie bułkę wcześniej namoczoną, więc myślę, że przy pieczeni też się to sprawdza:)
OdpowiedzUsuń