sobota, 14 czerwca 2008

Pudding truskawkowo ryzowy

Truskawkowy Tydzień


Uwielbiam tutejsze rice pudding, szczegolnie czekoladowe i truskawkowe.

Postanowilam przygotowac sobie dawke pysznosci truskawkowej. Smak nie identyczny z oryginalem ale za to swiadomosc, ze brak w tym konserwantow i innych ciekawych dodadtkow :)

Potrzeba;

2 szklanki mleka,
szklanka ryzu,
laska wanilii,
200 g truskawek,
lyzka cukru

Ugotowac ryz w mleku z dodatkiem laski wanilii, tak by ryz pozostal "aldente"- nie sklejal sie i nie byl zbyt miekki. W tym samym czasie umyc truskawki, kilka odlozyc do dekoracji, pokrajac na cwiartki i zagotowac w niewielkiej ilosci wody z dodatkiem lyzki cukru. Gdy ryz bedzie gotowy, odcedzic, usunac laske wanilii i dodac mase truskawkowa. Wymieszac i przelozyc do szklanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz