Kolejny przepis z mojej ulubionej ostatnio ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. Wega Delbana Polska. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Smak sera i kawy, hmmmm...
Skladniki;
250g zmielonego twarogu
250g gestej smietanki kremowki 36%
4 lyzki bardzo mocnej kawy
80g mialkiego cukru
Sos czekoladowy; 100g gorzkiej czekolady i 50g niesolonego masla
Przygotowanie;
Wylozyc 4 male foremki okragle o pojemnosci 100ml, muslinem (kawalki muslinu musza byc na tyle duze, zeby zawinac w niego serniczki rowniez od gory), ja wykorzystalam gaze.
Utrzec twarog na gladko, nastepnie dolac smietane.
Dodac kawe i cukier, wymieszac. Nalozyc do foremek i calkowicie zawinac w muslin. Chlodzic w lodowce co najmniej 90 min, nastepnie wylozyc serniczki na talerzyki, ostroznie zdejmujac muslin.
Aby przygotowac sos czekoladowy, nalezy powoli roztopic czekolade w rondlu z maslem i 4 lyzkami wody. Mocno wymieszac, aby powstal gladki sos, nastepnie lekko go ostudzic i polac nim kazdy serniczek.
4 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz