niedziela, 31 sierpnia 2008

Ciasto bananowe

Bardzo lubie podgladac blog Liski i niedawno postanowilam przejrzec go od poczatku. Same smakowitosci ale najciekawsze dla mnie okazalo sie ciasto bananowe, z powodu tego, ze uwielbiam ciasta bananowe :) Autorka bloga podpatrzyla przepis u Marty Gessler. Zwykle pieke takie ciasta w waskiej foremce keksowej tym razem jednak postanowilam, ze ciasto bedzie niskie a przy tym szersze. Smakuje wysmienicie- kolejne z tych, ktore bede musiala piec teraz co jakis czas :)



Skladniki;
500 g dojrzałych bananów
125 g płynnego miodu
2 jaja
125 g masła
125 g cukru
250 g mąki
1.2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
masło do smarowania formy



Wykonanie;
Banany zmiksowac na gladka mase z miodem i jajami. W oddzielnym naczyniu utrzec maslo z cukrem na puszysta mase. Do tej masy dodawac make z cynamonem i proszkiem do pieczenia przemiennie z masa bananowa- skladniki dokladnie polaczyc. Na koniec dodac wiorki kokosowe. Mase wylac do blaszki wysmarowanej maslem i piec w temp 180C ok godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz