Moje natchnienie do upieczenia bochenka pojawilo sie w momencie gdy nastala jesien. Gdy pragnie sie czegos cieplego- kubka czekolady, kawalka koca. W tym roku na mysl o cieple przed moimi oczami staje chleb. Jako, ze nigdy wczesniej nie zabieralam sie za pieczywo, chcialam wybrac prosty przepis. Zasugerowalam sie serowo cebulowym z blogu White Plate.
Skladniki;
500 g mąki
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
150 ml wody
180 ml mleka
100 g twardego sera żółtego (najlepiej cheddar lub gruyere), startego na tarce
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie;
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Poddusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Suche składniki wymieszać w misce, następnie dodać 3/4 sera i cebuli. Dodać wodę i mleko, oliwę i drożdże (jeśli używamy świeżych drożdży, należy je rozrobić w małej ilości mleka i wtedy dodać do pozostałych składników) i zagnieśc ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne, nie może być ani twarde ani zbyt klejące - w razie potrzeby należy dodać łyżkę płynu lub mąki.
Uformować kulę, posmarować ją oliwą lub olejem i przykryć folią. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Z wyrośnietego ciasta uformować 12 małych bułeczek.
Keksówkę o długosci 30 cm, wysmarować masłem lub oliwą i układać w niej bułeczki jedna na drugą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wierzch chleba posypać pozostałym serem i cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C.
Piec ok. 40 minut, do czasu aż wierzch się zarumieni.
Slicznie wygląda :) Mam go juz na oku od jakiegos czasu,ale coś mi się ciezko za niego zabrac. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pięknie pachnie i jest smaczniutki.
Pozdrawiam.
Super wygląa, napwno zrobie:) A ską przepis pochodzi???
OdpowiedzUsuńPrzepis pochodzi z blogu White plate, o czym poinformowalam we wstepie :)
OdpowiedzUsuńŚliczności Ewo!
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam..pycha...:)ten cebulowy zapach tak kusi i uwodzi...użyłam cheddara i przez to efektownie wygląda, ale może kiedyś z gruyerem spróbuję
OdpowiedzUsuńdziś znowu go robię, bo mój Tomek się domaga:) rozkochał się w nim i tyle...z pozdrowieniami od Ewy dla Ewy:)
OdpowiedzUsuń:D Ciesze sie, ze tak Wam zasmakowal :D
OdpowiedzUsuń