czwartek, 18 września 2008

Pulpeciki w ostrym sosie


Pulpeciki to jedna ze smaczniejszych potraw, ktore mozemy przygotowac z miesa mielonego. Mozna je przyrzadzic na wiele sposobow co sprawia, ze nie sposob sie nimi znudzic. Dzis wykonalam je w ostrym sosie, z przepisu znalezionego w sierpniowym numerze miesiecznika "Moje gotowanie".


Skladniki;
czerstwa bulka,
2 cebule,
2 zabki czosnku,
2 jajka,
1.2 kg mielonej wolowiny,
lyzeczka suszonego oregano,
40 dag pomidorow z puszki,
1.2 lyzeczki platkow suszonego chili,
2 lyzeczki cukru,
2 listki laurowe,
40 dag fasolki w puszce,
po straczku ostrej papryczki czerwonej i zielonej,
4 gotowe tortille
olej do smazenia,
sol, pieprz cayenne


Wykonanie;
Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Bulke namoczyc, odcisnac. Wymieszac z polowa czosnku i cebuli. Dodac mieso, jajka, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dokladnie wyrobic na gladka mase i uformowac pupleciki.
Na patelni rozgrzac olej. Pulpeciki usmazyc na duzym ogniu, wyjac.
Papryczki umyc, oczyscic, pokroic w kostke. Fasolke osaczyc z zalewy. Resztke czosnku i cebuli zeszklic na tluszczu ze smazenia miesa. Dodac papryczki, platki chili i eukier. Chwile smazyc, dodac listki laurwe, pomidory, fasolke. Zagotowac. Do sosu wlozyc pulpety. Podawac z paseczkami podpieczonej tortilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz