Lubie piec muffiny. Maly naklad pracy nagrodzony swietnym smakiem. Setki wariacji i mozliwosci. Na sniadanie, podwieczorek, kolacje czy deser. Znikaja w szybkim czasie. Ten przepis pochodzi z miesiecznika "Kuchnia". Nie uzylam szafranu z powodu jego braku. Mimo to wiem, ze bede je robic czesciej.
Skladniki;
2 jaja,
50g masla,
200ml mleka,
8 plastrow ananasa z puszki,
400g maki,
80g cukru,
2 lyzki wiorkow kokosowych,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
szczypta szafranu,
Przygotowanie;
Jajka rozklocic, maslo stopic i wystudzic. Polaczyc mleko z jajkami i maslem. Plastry ananasa skroic w kostke. W misce wymieszac suche skladniki- make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, cukier. Dodac do nich mokre skladniki, dokladnie wymieszac. Jesli masa bedzie zbyt sucha dodac mleka. Dodac ananasy i przelozyc ciasto do foremek wylozonych papilotkami. Wypelniamy je do 3/4 wysokosci. Muffiny posypac szafranem i piec 20 min w temp 220C.
Uwielbiam wszelkie odmiany muffinek! :) Twje wyglądają bardzo smakowicie . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń