wtorek, 23 września 2008

Muffiny hawajskie


Lubie piec muffiny. Maly naklad pracy nagrodzony swietnym smakiem. Setki wariacji i mozliwosci. Na sniadanie, podwieczorek, kolacje czy deser. Znikaja w  szybkim czasie. Ten przepis pochodzi z miesiecznika "Kuchnia". Nie uzylam szafranu z powodu jego braku. Mimo to wiem, ze bede je robic czesciej.

Skladniki;

2 jaja,

50g masla,

200ml mleka,

8 plastrow ananasa z puszki,

400g maki,

80g cukru,

2 lyzki wiorkow kokosowych,

1 lyzeczka proszku do pieczenia,

szczypta szafranu,

Przygotowanie;

Jajka rozklocic, maslo stopic i wystudzic. Polaczyc mleko z jajkami i maslem. Plastry ananasa skroic w kostke. W misce wymieszac suche skladniki- make, proszek do pieczenia, wiorki kokosowe, cukier. Dodac do nich mokre skladniki, dokladnie wymieszac. Jesli masa bedzie zbyt sucha dodac mleka. Dodac ananasy i przelozyc ciasto do foremek wylozonych papilotkami. Wypelniamy je do 3/4 wysokosci. Muffiny posypac szafranem i piec 20 min w temp 220C.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie odmiany muffinek! :) Twje wyglądają bardzo smakowicie . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń