czwartek, 9 października 2008

Palki kurczaka w maslance

Przygotowalam przedwczoraj, wczoraj upieklam i jeden komentarz- uwieliam Nigelle. Przepis pochodzi z ksiazki "Nigella Ekspress", prezentowany byl tez w jej programie telewizyjnym. Wykonanie banalne a kurczak bardzo delikatny i kruchy.

Skladniki;

12 palek z kurczaka

500ml maslanki

60 ml oleju

2 zabki czosnku

lyzka mielonego pieprzu

1 1/2 lyzki soli

lyzka kminku

lyzka syropu klonowego

Wykonanie;

Palki kurczaka wrzucic do duzej torebki foliowej, wlac maslanke i olej. Dodac czosnek przecisniety przez praske, sol, pieprz, kminek i syrop klonowy. Zawiazac torbe i przewrocic ja kilka razy tak by skladniki sie wymieszaly. Tak zamarynowanego kurczaka pozostawic w lodowce minimun na 2 godziny (ja zostawilam na cala noc). Piekarnik nagrzac do 220C. Do naczynia zaroodpornego wlozyc kurczaka osaczonego z zalewy, spryskac kilkoma lyzkami oleju i piec ok 30 min.

1 komentarz:

  1. Smakowite są pałki i udka marynowane w taki sposób. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze smakowały gościom. Mięso jest bardzo wilgotne, czyli takie jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń