czwartek, 30 października 2008

Tiramisu

Tiramisu to wloski deser, ktory podbij miliony podniebien. Z okazji pojawienia sie serka macarpone, ktory konieczny jest do wykonania deseru, w moim ulubionym markecie, postanowilam zabrac sie do pracy. Wbrew pozorom to bardzo latwe w wykonaniu. Sugerowalam sie uwaga by nie moczyc dlugo biszkoptow w kawie a jedynie zamaczac je i wyciagac w szybkim tempie. Skorzystalam z przepisu podanego przez Marghe.

Skladniki;

750 g sera mascarpone
4 jajka 
2 opakowania biszkoptow
3 łyżki cukru 
kakao 
kawa mocna 
kieliszek likieru kawowego

Wykonanie;

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. 
Dodać kieliszek likieru. 
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. 
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu) . 
Biszkopty zanurzać w kawie i układać w misie lub w pucharkach. 
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tiramisu! Pieknie się prezentuje u Ciebie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń