poniedziałek, 6 października 2008

Tort Fedora

Postanowilam wykonac go z okazji urodzin meza. Przemowil za tym jego wyglad, czekoladowy smak i fakt, ze mozna wykonac go bez pieczenia. Na wstepie odrzucilam wersje tortu z biszkoptowym spodem i postawilam na te z waflem. Skorzystalam z przepisu Mayus007, musialam jednak zmienic ilosc dodanych do smietany migdalow gdyz po dodaniu 140g masa byla dosc gesta.

Skladniki;

Na masę czekoladową:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
pół szkanki cukru pudru

Na masę migdałową:
60 ml śmietanki 30%
pół szkanki cukru pudru
140 g zmielonych/startych migdałów

Na polewę czekoladową:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyzeczka masła

Do wyłożenia tortownicy:
1 okrągły andrut

Wykonanie;

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i cukier puder, następnie
ucieramy. Przekładamy masę do tortownicy wyłozonej andrutem i wstawiamy do lodówki.

Podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem, a następnie ucieramy ją z migdałami (masa
musi być gęsta). Wykładadamy na masę czekoladową.

Czekoladę na polewę rozpuszczany w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło, ucieramy,
polewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz