Postanowilam wykonac go z okazji urodzin meza. Przemowil za tym jego wyglad, czekoladowy smak i fakt, ze mozna wykonac go bez pieczenia. Na wstepie odrzucilam wersje tortu z biszkoptowym spodem i postawilam na te z waflem. Skorzystalam z przepisu Mayus007, musialam jednak zmienic ilosc dodanych do smietany migdalow gdyz po dodaniu 140g masa byla dosc gesta.
Skladniki;
Na masę czekoladową:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
pół szkanki cukru pudru
Na masę migdałową:
60 ml śmietanki 30%
pół szkanki cukru pudru
140 g zmielonych/startych migdałów
Na polewę czekoladową:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyzeczka masła
Do wyłożenia tortownicy:
1 okrągły andrut
Wykonanie;
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i cukier puder, następnie
ucieramy. Przekładamy masę do tortownicy wyłozonej andrutem i wstawiamy do lodówki.
Podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem, a następnie ucieramy ją z migdałami (masa
musi być gęsta). Wykładadamy na masę czekoladową.
Czekoladę na polewę rozpuszczany w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło, ucieramy,
polewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz