Sos tunczykowy podaje z makaronem spaghetti. Jest latwy, szybki w wykonaniu i smaczny na tyle, ze nie zostawia sladow na talerzach :)
Skladniki;
puszka tunczyka w sosie wlasnym
250g pieczarek
250 ml smietany
natka pietruszki
ser zolty
sol, pieprz, papryka ostra
olej
makaron
Wykonanie;
Pieczarki obrac, pokroic w plasterki, poddusic na niewielkiej ilosci oleju do zrumienienia. Dodac tunczyka, wymieszac. Przyprawic sola, pieprzem, papryka- wedlug uznania. Gdy tunczyk zmiekknie zalac smietana., posypac natka pietruszki. Dusic kilka minut. Sosem polac makaron, wierzch posypac startym serem zoltym.
Dodaj kiedyś pora i ziół prowansalskich - to dopiero niebo w gebie!
OdpowiedzUsuńłatwe i szybkie do zrobienia, na pewno wypróbuję. Z tuńczykiem mam jeden dyżurny przepis, a tu nagle mam drugi - dzięki!
OdpowiedzUsuńfaktycznie bardzo dobry ten sos:)
OdpowiedzUsuń