środa, 26 listopada 2008

Faworki z piersi indyka

Przepis zalazlam w zbiorach mojej tesciowej. Swistek papieru wyrwany z gazety, schowany byl pomiedzy kartkami ksiazki. Niestety swistek ten nie byl opisany i nie mam pojecia z jakiego pisma, z ktorego roku i jakiego autora jest przepis. 

Skladniki;

600g filetow piersi z indyka

2 lyzki soku z cytryny

lyzeczka soli czosnkowej

1/4 lyzeczki curry

1/4 lyzeczki mielonego imbiru

1/4 lyzeczki mielonego pieprzu

2 jaja

Lyzka wody mineralnej gazowanej

3 lyzki bulki tartej

3 lyzki posiekanych orzechow

olej do smazenia

Umyte i osuszone filety kroimy na cienkie dlugie prostokaty. Posypujemy przypawami, skrapiamy sokiem z cytryny, ukladamy na talerzu, przykrywamy i na godzine wstawiamy do lodowki. Kiedy mieso przejdzie przyprawami wyjmujemy je, na srodku kazego postokata robimy naciecie i przekladamy tak jak faworki. Jajka roztrzepujemy z lyzka wody gazowanej, bulke tarta mieszamy z orzechami. Obtaczamy kawalki filetow w jajku, bulce i smazymy na rozgrzanym oleju.

1 komentarz: