czwartek, 20 listopada 2008
Po zakupach w antykwariacie
Dwie nowe pozycje ksiazkowe w mojej kulinarnej biblioteczce; "Kuchnia Regionalna wczoraj i dzis" Biruty Markuzy-Bienieckiej, Jana Piotra Dekowskiego oraz "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Obie zakupione w antykwariacie. Pierwsza wydana przez wyd. Interpress w 1983r, druga natomiast przez wyd. Watra w 1976r. Dzeki nim mam zamiar poznac choc troche kuchnie naszych przodkow oraz jej zroznicowanie, kulture i obrzedy towarzyszace posilkom w poszczegolnych czesciach Polski. Juz teraz zainteresowana jestem kilkoma receturami m.in na malopolskie obwarzanki ziemniaczane i szczupaka po mazursku. Jak sie okazuje juz kiedys znano przysmak, ktory ja przedstawilam jako onion rings czyli cebula w ciescie podawana przez warszawiakow w sosie grzybowym. Mam nadzieje te opcje rowniez wykorzystac. Ciekawa jestem swoich nowych idei po dokladnej lekturze ksiazek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja mam jedna taka ksiazke, z 1976 roku, wzielam z PL od mamy :) ksiazka cienka ale genialna. Tak prostych przepisow nie sposob teraz znalezc. niektore rzeczy trzeba unowoczesniac (bo smalcu juz sie raczej nie uzywa ;P) ale to z niej mam ciasto na pierogi, prosta zapiekanke z ryby i rozne inne podstawowe dania :)
OdpowiedzUsuńOsobiscie uwazam, ze przepisy tamtych lat sa latwe w wykonaniu, zdrowe i do tego sa malo kosztowne :)