czwartek, 11 grudnia 2008

Choc chip chilli

Nie tlumacze nazwy, pochodzi ona z najnowszej ksiazki Nigelli "Nigella Christmas". To piewszy przepis, z tej wlasnie pozycji, ktory postanowilam wyprobowac. Warto bylo, chocby dla komentarza mojego meza; "Ale to dobre" :) Nigella przedstawia skladniki na danie dla 12 osob, ja je zmienilam gdyz nie mam potrzeby gotowac tak wiele. Jesli sobie zazyczycie napisze dokladne proporcje Nigelli.

Skladniki;

200g kielbasy chorizo

0.7 kg wolowiny

1 cebula

3 zabki czosnku

1/2 papyczki chilli

1 nasiono kardamonu (zmielone)

lyzeczka kminku 

1/2 lyzeczki mielonej kolendry

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

1/2 lyzeczki suszonego chilli

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 puszka (400g) czerwonej fasoli, osaczonej z zalewy

1 puszka miazgi pomidorowej

20g pokruszonej czekolady

Posiekac cebule, czosnek, chilli i zeszklic w naczyniu zaroodpornym na lyzce oleju. Dodac kardamon, kminek, kolendre i cynamon, zamieszac. Chorizo pokroic w cienkie plasterki a wolowine w kostke i wrzucic do naczynia. Dusic do czasu az mieso bedzie brazowe. Przecier pomidorowy, keczup, fasolke i pomidory wymieszac, dolac wode i przelac do miesa. Gdy sie zagotuje posypac wiorkami czekoady, zamieszac. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 150C i zapiekac pod przykryciem ok 2.5 godziny.

4 komentarze:

  1. Evus, a ta czekolada gorzka czy mleczna? i w ogole tak bardzo istotna, bo ogolnie brzmi calkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Abi, ja tez bylam sceptycznie nastawiona ale pomyslalam, ze sprobuje. Ilosc nie jest wielka wiec smak nie odczuwalny, wedlug mnie. Ja dalam mleczna. Nigella zalecala czekoladowe groszki, ale nie mialam ich. Oczywiscie, mozna z tego dodatku zrezygnowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm.. kiełaska i czekolada, to dla mnie nowość...ale z pewnością wypróbuje ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń