Skladniki;
200g kielbasy chorizo
0.7 kg wolowiny
1 cebula
3 zabki czosnku
1/2 papyczki chilli
1 nasiono kardamonu (zmielone)
lyzeczka kminku
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki suszonego chilli
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 puszka (400g) czerwonej fasoli, osaczonej z zalewy
1 puszka miazgi pomidorowej
20g pokruszonej czekolady
Posiekac cebule, czosnek, chilli i zeszklic w naczyniu zaroodpornym na lyzce oleju. Dodac kardamon, kminek, kolendre i cynamon, zamieszac. Chorizo pokroic w cienkie plasterki a wolowine w kostke i wrzucic do naczynia. Dusic do czasu az mieso bedzie brazowe. Przecier pomidorowy, keczup, fasolke i pomidory wymieszac, dolac wode i przelac do miesa. Gdy sie zagotuje posypac wiorkami czekoady, zamieszac. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 150C i zapiekac pod przykryciem ok 2.5 godziny.
Evus, a ta czekolada gorzka czy mleczna? i w ogole tak bardzo istotna, bo ogolnie brzmi calkiem smacznie :)
OdpowiedzUsuńAbi, ja tez bylam sceptycznie nastawiona ale pomyslalam, ze sprobuje. Ilosc nie jest wielka wiec smak nie odczuwalny, wedlug mnie. Ja dalam mleczna. Nigella zalecala czekoladowe groszki, ale nie mialam ich. Oczywiscie, mozna z tego dodatku zrezygnowac :)
OdpowiedzUsuńHmm.. kiełaska i czekolada, to dla mnie nowość...ale z pewnością wypróbuje ten przepis:))
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
OdpowiedzUsuń