sobota, 13 grudnia 2008

Croissant pudding

Pudding z croissantow podziwialam w roznych ksiazkach i w koncu postanowilam sie za niego zabrac. Zrezygnowalam z wszelakich dodatkow jak czekolada i rodzynki, sugerowalam sie jednak przepisem ze strony www.taste.com.au, wyszedl bardzo slodki i pewno kolejnym razem pokusze sie na inny wariant- a tych jest wiele. Jestem wielbicielem slodkosci ale angielskie i irlandzkie slodycze, moim zdaniem sa przeslodzone.

Skladniki;

2 croissanty (kilkudniowe) pokrojone na 2 cm kawalki,

4 jaja

300 ml smietany 12%

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

1 lyzka cukru pudru

Wykonanie;

Natluscic naczynie zaroodporne i umiescic w nim croissanty. W osobnym naczyniu wymieszac jaja, smietane, mleko i cukier. Wylac na croissanty, przykryc i odstawic na godzine. Piec w 180C ok 45 min (uzylam termoobiegu i czas pieczenia skrocilam do 25 min). Po wyjeciu z piekarnika posypac cukrem pudrem. Podawac cieple.

5 komentarzy: