sobota, 13 grudnia 2008

Kurczak z sosem zbojnickim

Na ten przepis natknelam sie juz kilka razy. Wczoraj ednak zupelnie nie mialam pomyslu co na obiad... Mialam tylko kilka filetow i chcialAm cos z nich przygotowac. Wertujac propozycje Cinek dotarlam i do tego przepisu. Pomyslalam- idealny! W przygotowaniu sugerowalam sie przepisem Malej Mi, jednak sama wprowadzilam kilka zmian glownie w proporcjach.

Skladniki na marynate do kurczaka: 

4 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki papryki słodkiej
1.5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
szczypta bazylii
lyzeczka ostrej papryki

Przygotowanie;

4 filety z piersi kurczaka lekko rozbic i marynować ok. 30 min.

Skladniki na sos;
cebula
papryka czerwona
6 duzych pieczarek 
1/2 szklanki keczupu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
100 ml wody
1 łyżecza majeranku
szczypta bazylii
szczypta słodkiej papryki
4 zabki czosnku
Szczypta zmielonego czarnego pieprzu   
3 łyżki oleju
kawalk masła

Przygotowanie; 
Olej rozgrzac z kawałkiem masła, zeszklić drobno posiekana cebule z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać sos sojowy, keczup i musztarde, zamieszać. Dodać papryke słodka, czosnek i pieprz.  Do sosu wrzucic pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki skrojone w plasterki.Mięso piec na grillu (patelni grillowej), podawac z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz