czwartek, 1 stycznia 2009

Biala Pavlova

Pavlove po raz pierwszy zobaczylam u Nigelli. Pamietam, ze upieczona beze odwrocila na talerz spodem do gory, udekorowala i delektowala sie smakiem. Postanowilam w koncu wykonac z okazji imprezy Sylwestrowej. Okazalo sie, ze Pavlova ma tyle samo przeciwnikow co zwolennikow. Mnie samej wystarczy lyzeczka czy dwie tych bialych slodkosci ale sa i tacy, ktorym porcja wielkosci polowy talerza jest niewystarczajaca. Polecam wykonac chocby po to by przekonac sie czym sie ludzie zachwycaja :D Wykorzystalam przepis, ktory Brunia zamiescila na forum Cin Cin.

Skladniki;

6 bialek

300 g mialkiego cukru

lyzeczka maki kukurydzianej

lyzeczka octu vinegraite

Smietana 30% i owoce do dekoracji

Wykonanie;

Bialka ubic na sztywno, pod koniec wsypywac o lyzce cukru, make i vinegraite. Mase wylac na forme zabezpieczona papierem do pieczenia, formujac okrag o srednicy ok 20 cm. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C, po 5 min zmniejszyc temperature do 150C. Piec 1.5 godziny. Po upieczeniu pozostawic w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beze przelozyc na talerz dnem do gory i udekorowac ubita smietana i owocami.

Szczesliwego 2009 Roku!!!

6 komentarzy:

  1. mmm Ewuś, wygląda przesmakowicie :)

    Wszystkiego co najlepsze w 2009 roku :*

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm... na naszym noworocznym stole tez goscila biala pavlowa z kiwi :)

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, piękna! A jaki sliczny nowy szablon! :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa , pysznie wygląda :-).
    jak ja dawno pavlovej nie robiłam, trzeba to naprawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego na nowy rok! :)

    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  6. beza przepyszna, bardzo dobrze współgrała smakowo z kiwi :) ale ze śmietaną, to już było dla mnie za dużo :) AK

    OdpowiedzUsuń